Dort měl být z čerstvých malin, ale nebyly, tak provizorně z lyofilizovaných. Pokud chcete dvakrát prořízlý jako na fotce zdvojnásobte náplň. Postup viz video v komentářích.
www.sladcenesladce.cz
- 2h
- 12 porcí
- náročné
Potřebné suroviny
| Těsto | |
|---|---|
|
120 g |
120 g |
|
120 g |
120 g |
|
100 g |
100 g |
|
5 kusů |
5 kusů |
|
150 g |
150 g |
|
0,5 lžičky |
0,5 lžičky |
|
kypřící prášek do pečiva bez fosfátů 1 lžička |
1 lžička |
|
0,5 lžičky |
0,5 lžičky |
|
1 špetka |
1 špetka |
| Náplň | |
|
mascarpone, vysokotučný smetanový krém 250 g |
250 g |
|
250 g |
250 g |
|
1 lžička |
1 lžička |
|
2 hrsti |
2 hrsti |
Postup přípravy
-
Troubu předehřejeme na 180 °C. Ve vodní lázni rozpustíme čokoládu s máslem, promícháme a necháme
vychladnout. Odebereme 3 lžíce sladidla a dáme stranou. Zbytek sladidla vyšleháme se žloutky do husté pěny. Mleté mandle promícháme s guarovou gumou, práškem do pečiva, jedlou sodou a solí. Z bílků a 3 lžic sladidla ušleháme pevný sníh. Do žloutkové pěny vmícháme vlažnou čokoládu s máslem, přidáme mandlovou směs a umícháme husté těsto. Poté vmícháme 3 lžíce bílkového sněhu, půjde to ztuha, bude to klouzat a lepit, ale nakonec se směs stane
poddajnou. Vmícháme další 3 lžíce a postup opakujeme, až zbyde polovina sněhu, kterou do těsta vpravíme
opatrným převracením.
-
Těstem naplníme dortovou formu o velikosti 24cm. Vložíme do trouby a pečeme přibližně 35 minut. Pomocí špejle se přesvědčíme, zda je upečené. Zabodneme doprostřed špejli, po vytažení by na ní nemělo ulpívat neupečené těsto. Vyndáme z trouby a necháme vychladnout na mřížce.
Na krém si vyšleháme smetanu do tuha. Mascarpone prošleháme se sladidlem a vmícháme šlehačku.
-
Vychladlý dortový korpus rozřízneme na poloviny. Vrchní narežeme křížem na 12 stejných trojúhelníků. Spodní polovinu zavřeme do dortového ráfku, naskládáme na něj maliny a navršíme krém do kupole,tak aby jsme vynechali centimetr od okraje. Nakrájené trojúhelníky naskládáme po obvodu a ohneme přez krém. Vrch dozdobíme malinami.
Makronutrienty
31%
12%
| Čeho | na 100 g | na 1 porci |
|---|---|---|
| Energetická hodnota | 1 373 kJ | 1 735 kJ |
| Kalorická hodnota | 328 kcal | 415 kcal |
|
Sacharidy
z toho cukry |
15,5 g
3,31 g |
19,6 g
4,19 g |
| Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 1,55 SVJ | 1,96 SVJ |
|
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
28,8 g
14,8 g |
36,4 g
18,7 g |
| Bílkoviny | 6,24 g | 7,89 g |
| Sůl | 0,297 g | 0,375 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
- 12. Oxid siřičitý a siřičitany (ve vyšších koncentracích)
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů













