Maková torta je ideálna maškrtka pre akékoľvek ročné obdobie. Naviac je to zdravá verzia bez múky, a teda je vhodná aj pre celiatikov.
- 4h:15m
- 16 porcí
- středně obtížné
Potřebné suroviny
Korpus | |
---|---|
400 g |
400 g |
6 kusů |
6 kusů |
125 g |
125 g |
5 lžic |
5 lžic |
200 g |
200 g |
100 ml |
100 ml |
2 lžičky |
2 lžičky |
1 špetka |
1 špetka |
Krém | |
mascarpone, vysokotučný smetanový krém 2 kusy |
2 kusy |
2 kusy |
2 kusy |
1 lžička |
1 lžička |
1 kus |
1 kus |
1 kus |
1 kus |
100 g |
100 g |
Na ozdobu | |
100 g |
100 g |
100 g |
100 g |
Postup přípravy
-
Z bielkov a soli vyšľaháme tuhý sneh. Vo väčšej mise premiešame mak s kypriacim práškom. Vyšľaháme žĺtka s medom (cukrom), pridáme roztopené a vychladnuté maslo, mlieko, jogurt a mak. Dôkladne premiešame. Na záver zľahka vmiešame vyšľahané bielka. Masu vylejeme do okrúhlej tortovej formy s priemerom 28 cm a pečieme cca 180ºC približne 40 minút. Skúškame špáratkom.
-
Vyšľaháme si šľahačku s vanilkovým cukrom, v druhej miske zmiešame ostatné suroviny a postupne do tejto zmesi zľahka vmiešame aj šľahačku. Dáme stuhnúť do chladničky.
-
Korpusy som piekla 2, každý som prerezala na polovicu. Spodnú časť natrieme jahodovým džemom, navrstvíme ovocie, potrieme krémom a postup opakujeme. Na vrch a boky dáme zvyšok krému a dozdobímeDobrú chuť
Makronutrienty
29%
17%
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|---|---|
Energetická hodnota | 1 238 kJ | 2 107 kJ |
Kalorická hodnota | 296 kcal | 504 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
13,1 g
8,19 g |
22,3 g
13,9 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 1,31 SVJ | 2,23 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
24,5 g
11,2 g |
41,8 g
19,1 g |
Bílkoviny | 7,64 g | 13 g |
Sůl | 0,197 g | 0,335 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 5. Jádra podzemnice olejné (arašídy) a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů