Vanilkové rohlíčky máme opravdu rádi. Jsou naší vánoční klasikou. Tenhle recept je ale trochu jiný – je nízkosacharidový, vyhovuje i zásadám keto stravování. Nejsou to úplně ty klasické, moučné rohlíčky, ale výborně je nahradí. Rohlíčky jsou bez mouky, takže jsou přirozeně bezlepkové a také bez přidaného cukru.
Takže pokud jíte low carb stravu, můžete se letošní Vánoce opravdu těšit. Chybět totiž nebudou ani vanilkové rohlíčky.
- 30m
- 15 kusů
- jednoduché
Potřebné suroviny
Na těsto: | |
---|---|
35 g |
35 g |
20 g |
20 g |
3 lžíce |
3 lžíce |
1 lžička |
1 lžička |
1 lžíce |
1 lžíce |
1 lžička |
1 lžička |
2 kusy |
2 kusy |
70 g |
70 g |
Na ozdobu: | |
1 lžička |
1 lžička |
Postup přípravy
-
Ujistěte se, že kupujete opravdu odtučněnou mandlovou mouku - bude mít cca 12% tuku. U nás ji prodává třeba DMko.
Do mísy nasypte mandlovou mouku, xylitol, sušenou syrovátku, špetku soli, mletou vanilku a prášek do pečiva. Vše dobře promíchejte.
-
Do moučné směsi nasekejte 35 g másla. Třecím nástavcem v robotu a nebo vidličkou do směsi máslo zapracujte - pracujte rychle, aby se suroviny co nejméně zahřály.
Když je mouka s máslem rozemnutá do jemné drobenky, přidejte žloutky i rum a opět zapracujte.
Těsto rychle vyválejte do válečku a rozdělte na 15 stejných dílků. Z nich rychle vytvarujte rohlíčky.
-
Pečte cca 10 minut na 180°C. Rohlíčky jsou hotové, když jsou ze spodu růžové a lze je zvednout z plechu.
-
Pocukrujte jednou lžičkou rozmixovaného xylitolu. Poprašek nepřehánějte, xylitol má totiž ve větším množství lehký mentolový dozvuk.
Makronutrienty
45%
13%
Čeho | na 100 g | na 1 kus |
---|---|---|
Energetická hodnota | 1 839 kJ | 280 kJ |
Kalorická hodnota | 440 kcal | 66,9 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
35,2 g
7,48 g |
5,35 g
1,14 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 3,52 SVJ | 0,535 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
32,6 g
10,6 g |
4,97 g
1,62 g |
Bílkoviny | 10,5 g | 1,6 g |
Sůl | 0,574 g | 0,087 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 10. Hořčice a výrobky z ní
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů