Nízkosacharidový vaječný likér, vaječný koňak nebo také low carb vaječňák. Žloutky jsou tepelně opracované a nehrozí tak riziko nakažení salmonelou. Vařený low carb vaječný likér ze smetany je jemný a není příliš sladký. I tak ale doporučuji začít s ochucováním vaječného koňaku nejdříve jen polovinou xylitolu a pak přidat podle vlastní chuti.
- 45m
- 45 porcí
- středně obtížné
Potřebné suroviny
10 kusů |
10 kusů |
1 lžíce |
1 lžíce |
400 ml |
400 ml |
400 ml |
400 ml |
0,5 hrnku |
0,5 hrnku |
1 špetka |
1 špetka |
2 lžíce |
2 lžíce |
Postup přípravy
-
Žloutky s xylitolem našleháme do pěny. Přidáme sůl, vanilku, smetanu na vaření a promícháme. Poté přelijeme směs do hrnce se silným dnem nebo ve vodní lázni za stálého míchání prohříváme. Směs by měla být horká, ale neměla by vřít, žloutky by se srazily. Prohříváme, dokud směs nezhoustne a nezačne tvořit pěnu. Pokud by se vám směs na vaječný koňak zdál řídký, můžete ještě přidat žloutky anebo špetičku xantanové gumy. Pozor ale, skladováním ještě trošku zhoustne....
Nádobu poté přesunu do dřezu s vodou. Stále míchám, dokud směs nezchladne. Nakonec do směsi dávám rum. Vaječný likér skladuji v ledničce.
Pokud máte problém s mlékem/laktózou, lze smetanu nahradit manlovým mlékem - pak ale budete muset přidat o pár žloutků navíc.
Vaječný likér je jemný a hladký. Pokud ho chcete vymazlit, chuťově ho zvýrazní citronová šťáva - chutná nám tak víc. Přidávejte postupně, podle vlastní chuti.
-
Dejte vaječňáku alespoň několik dní, než se rozleží a zhoustne. Do Vánoc vám ale nejspíš nevydrží:)
Makronutrienty
51%
15%
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|---|---|
Energetická hodnota | 864 kJ | 197 kJ |
Kalorická hodnota | 206 kcal | 47 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
15 g
2,12 g |
3,41 g
0,482 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 1,5 SVJ | 0,341 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
9,98 g
5,78 g |
2,27 g
1,31 g |
Bílkoviny | 4,37 g | 0,995 g |
Sůl | 0,265 g | 0,06 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 10. Hořčice a výrobky z ní
- 12. Oxid siřičitý a siřičitany (ve vyšších koncentracích)
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů