Low Carb segedínský guláš se lněnými knedlíkem

Masožravka

Zdravá a chutná varianta pro milovníky klasiky, kteří si rádi jídlo vychutnávají bez výčitek svědomí :)

Low Carb segedínský guláš se lněnými knedlíkem

Suroviny pro 5 osob

Čeho Kolik
kysané bílé zelí 800 g
vepřová plec bez kosti 600 g
cibule 4 kusy
vepřové sádlo 3 lžíce
zakysaná smetana 150 g
smetana ke šlehání, šlehačka 100 ml
cuketa 1 kus
paprika sladká mletá 2 lžíce
kmín celý 1 lžíce
majoránka sušená drhnutá 3 špetky
pepř černý mletý 1 lžička
bobkový list celý sušený 3 kusy
česnek stroužky 2 kusy
erythritol, sukrin 1 lžička
sůl 1 lžíce
mouka lněná 140 g
vejce slepičí střední, m 5 kusů
smetana ke šlehání, šlehačka 35 ml
máslo 40 g
vláknina psyllium, jitrocelová 1 lžíce
sůl 1 lžička
zakysaná smetana 1 lžíce
kypřící prášek do pečiva 1 lžička

Postup přípravy

  1. Segedínsky guláš:

Cibuli a česnek nakrájíme najemno, osmahneme na sádle dohněda. Přidáme papriku a za stálého míchání smažíme asi 10 vteřin. Dávejte pozor, aby nezhořkla. Přidáme na větší kostky nakrájené vepřové maso, opečeme ho zprudka ze všech stran, aby se zatáhlo. Potom přidáme sůl, bobkový list, kmín, pepř a zelí a opekáme ještě 5 minut. Mícháme. Potom zalejeme horkou vodou tak, aby bylo veškeré zelí zakryté. Zakryjeme pokličkou a necháme podusit asi 1 hodinu. Sem - tam zkontrolujeme a pokud je šťáva na dně, přilejeme trochu vody, aby guláš nepřihořel. Po hodině pokličku sundáme, přilejeme sladkou smetanu a dusíme ještě půl hodiny. Potom do guláše najemno nastrouháme cuketu i se slupkou, přidáme majoránku a erythritol a ještě asi 10-15 minut povaříme, dokud šťáva nezhoustne. Při podávání ozdobíme zakysanou smetanou.

Lněný knedlík: 

Lněný knedlík: Všechny suroviny pořádně smícháme na lepkavé těsto konzistence asi jako na noky (nesmí být tekuté, pokud je, přidáme ještě lněnou mouku, pokud je moc husté, dolijeme smetanu). Těsto dáme do hrníčku tak, aby sahalo do jeho poloviny a dáme vařit do mikrovlnky na 1 minutu a 45 vteřin. Potom šišku vyklepneme z hrnku na talíř a necháme pár minut odpočinout. Krájíme nití na kolečka. Z těsta vyjdou 3 šišky.

    Segedínsky guláš: Cibuli a česnek nakrájíme najemno, osmahneme na sádle dohněda. Přidáme papriku a za stálého míchání smažíme asi 10 vteřin. Dávejte pozor, aby nezhořkla. Přidáme na větší kostky nakrájené vepřové maso, opečeme ho zprudka ze všech stran, aby se zatáhlo. Potom přidáme sůl, bobkový list, kmín, pepř a zelí a opekáme ještě 5 minut. Mícháme. Potom zalejeme horkou vodou tak, aby bylo veškeré zelí zakryté. Zakryjeme pokličkou a necháme podusit asi 1 hodinu. Sem - tam zkontrolujeme a pokud je šťáva na dně, přilejeme trochu vody, aby guláš nepřihořel. Po hodině pokličku sundáme, přilejeme sladkou smetanu a dusíme ještě půl hodiny. Potom do guláše najemno nastrouháme cuketu i se slupkou, přidáme majoránku a erythritol a ještě asi 10-15 minut povaříme, dokud šťáva nezhoustne. Při podávání ozdobíme zakysanou smetanou. Lněný knedlík: Lněný knedlík: Všechny suroviny pořádně smícháme na lepkavé těsto konzistence asi jako na noky (nesmí být tekuté, pokud je, přidáme ještě lněnou mouku, pokud je moc husté, dolijeme smetanu). Těsto dáme do hrníčku tak, aby sahalo do jeho poloviny a dáme vařit do mikrovlnky na 1 minutu a 45 vteřin. Potom šišku vyklepneme z hrnku na talíř a necháme pár minut odpočinout. Krájíme nití na kolečka. Z těsta vyjdou 3 šišky.

Makronutrienty

Čeho na 100 g na 1 porci

Alergeny

Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů