Low Carb segedínský guláš se lněnými knedlíkem
Zdravá a chutná varianta pro milovníky klasiky, kteří si rádi jídlo vychutnávají bez výčitek svědomí :)
- 2h
- 5 porcí
- středně obtížné
Suroviny pro 5 osob
Čeho | Kolik |
---|---|
kysané bílé zelí | 800 g |
vepřová plec bez kosti | 600 g |
cibule | 4 kusy |
vepřové sádlo | 3 lžíce |
zakysaná smetana | 150 g |
smetana ke šlehání, šlehačka | 100 ml |
cuketa | 1 kus |
paprika sladká mletá | 2 lžíce |
kmín celý | 1 lžíce |
majoránka sušená drhnutá | 3 špetky |
pepř černý mletý | 1 lžička |
bobkový list celý sušený | 3 kusy |
česnek stroužky | 2 kusy |
erythritol, sukrin | 1 lžička |
sůl | 1 lžíce |
mouka lněná | 140 g |
vejce slepičí střední, m | 5 kusů |
smetana ke šlehání, šlehačka | 35 ml |
máslo | 40 g |
vláknina psyllium, jitrocelová | 1 lžíce |
sůl | 1 lžička |
zakysaná smetana | 1 lžíce |
kypřící prášek do pečiva | 1 lžička |
Postup přípravy
-
Segedínsky guláš: Cibuli a česnek nakrájíme najemno, osmahneme na sádle dohněda. Přidáme papriku a za stálého míchání smažíme asi 10 vteřin. Dávejte pozor, aby nezhořkla. Přidáme na větší kostky nakrájené vepřové maso, opečeme ho zprudka ze všech stran, aby se zatáhlo. Potom přidáme sůl, bobkový list, kmín, pepř a zelí a opekáme ještě 5 minut. Mícháme. Potom zalejeme horkou vodou tak, aby bylo veškeré zelí zakryté. Zakryjeme pokličkou a necháme podusit asi 1 hodinu. Sem - tam zkontrolujeme a pokud je šťáva na dně, přilejeme trochu vody, aby guláš nepřihořel. Po hodině pokličku sundáme, přilejeme sladkou smetanu a dusíme ještě půl hodiny. Potom do guláše najemno nastrouháme cuketu i se slupkou, přidáme majoránku a erythritol a ještě asi 10-15 minut povaříme, dokud šťáva nezhoustne. Při podávání ozdobíme zakysanou smetanou. Lněný knedlík: Lněný knedlík: Všechny suroviny pořádně smícháme na lepkavé těsto konzistence asi jako na noky (nesmí být tekuté, pokud je, přidáme ještě lněnou mouku, pokud je moc husté, dolijeme smetanu). Těsto dáme do hrníčku tak, aby sahalo do jeho poloviny a dáme vařit do mikrovlnky na 1 minutu a 45 vteřin. Potom šišku vyklepneme z hrnku na talíř a necháme pár minut odpočinout. Krájíme nití na kolečka. Z těsta vyjdou 3 šišky.
Makronutrienty
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 9. Celer a výrobky z něj
- 10. Hořčice a výrobky z ní
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
- 12. Oxid siřičitý a siřičitany (ve vyšších koncentracích)
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů