Tak a já pomalu začnu s přípravou těst na naše rodinné stříbro - prababiččino kořeněné linecké... na slepované, na košíčky, jako podkladová kolečka k plněným kokoskám...
Tentokrát mám pro Vás dvě varianty, tu naší klasickou bez lepku a mléka a i tu vegan....
- 2h
- 30 kusů
- středně obtížné
Potřebné suroviny
Těsto | |
---|---|
120 g |
120 g |
puding s příchutí vanilky bezlepkový, prášek 40 g |
40 g |
60 g |
60 g |
cukr moučka + vanilkový cukr s pravou vanilkou 8 g 60 g |
60 g |
1 špetka |
1 špetka |
1 lžíce |
1 lžíce |
1 špetka |
1 špetka |
0,5 lžičky |
0,5 lžičky |
7 g lněné mouky, které spaříme cca 60 g vroucí vody a vyšleháme vidličkou v gel (necháme vychladnout) 7 g |
7 g |
100 g studeného tuku Stella vegan 100 g |
100 g |
Na slepení | |
200 g |
200 g |
Postup přípravy
-
Tip: pozor u lineckého na výměnu tuku, pokud použijete Alsan, budete potřebovat zapracovat o cca 50 g moučné směsi více.
-
V míse smícháme sypké komponenty, přidáme vejce nebo lněný gel místo vajec, koření, citronovou kůru. Přistrouháme celou kostku tuku. Vypracujeme nelepivé těsto. (Pokud lepí podsypeme bezl. moukou). Těsto dáme do lednice alespoň na 24 hodin odpočinout v potravinářské fólii.
-
Po vyndání z lednic zpracováváme vlažné na podsypané ploše. Nejlépe si rozdělíme na polovinu a nejprve vyválíme a vykrajujeme z jedné poloviny těsta a postupně ze druhé. Troubu si vyhřejeme na 160° C.
-
Vykrájené tvary přendaváme na plech vyložený pečícím papírem. Pečeme do zrůžovění cukroví. Po vyndání z trouby necháme na plechu úplně zchladnout.
-
Cukroví necháme "vydýchat" na misce alespoň do druhého dne, pak ho spojujeme pikantní zavařeninou, např. rybízovou.
Makronutrienty
76%
6%
Čeho | na 100 g | na 1 kus |
---|---|---|
Energetická hodnota | 1 400 kJ | 279 kJ |
Kalorická hodnota | 335 kcal | 66,6 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
52,1 g
17,8 g |
10,4 g
3,54 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 5,21 SVJ | 1,04 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
12,4 g
1,94 g |
2,48 g
0,385 g |
Bílkoviny | 4,18 g | 0,833 g |
Sůl | 0,222 g | 0,044 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
- 12. Oxid siřičitý a siřičitany (ve vyšších koncentracích)
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů