Kysané zelí ve sklenici

Marcela Šlehofrová - Vaříme bez tuku

Velmi zdravá úprava zelí, balzám pro naše trávení...znali už naši předci.

Kysané zelí ve sklenici

Suroviny pro 5 osob

Čeho Kolik
hlávkové bílé zelí 1 kg
sůl 20 g
kmín celý 10 g
hořčičné semínko celé, žluté/bílé 10 g

Postup přípravy

  1. Zelí nakrouháme na jemné proužky. V míse smícháme zelí a koření. Důkladně prohněteme, aby pustilo šťávu.

  2. Plníme do sklenic se šroubovacím uzávěrem. Důležité je, zelí hodně namačkat, aby šťáva vystoupila na povrch. Sklenice plníme do zhruba 3/4.

  3. Sklenice uzavřeme a postavíme někam na světlo, v místnosti s pokojovou teplotou. Necháme přibližně 1 týden. Přesná doba kvašení se odvíjí od okolní teploty a od toho, jak moc kyselé zelí máme rádi. Po několika dnech začne zelí pracovat a někdy se nafouknou víčka sklenic.

  4. Když máme zelí dostatečně kyselé, přendáme sklenice do ledničky, kde ho můžeme uchovávat několik týdnů.

  5. Tip Kysané zelí je bohatým zdrojem vitamínů a vlákniny, vhodné ke konzumaci zejména v zimních měsících, kdy máme menší přísun čerstvé zeleniny. Velkou výhodou kvašení ve sklenici je, že si můžeme připravit domácí kysané zelí i doma v kuchyni a nepotřebujeme sklep na uchovávání. Servírujeme jako přílohu, salát nebo můžeme uvařit k masu a knedlíkům. Takto připravené zelí můžeme ještě dochutit například křenem nebo hned při nakládání přidat nastrouhanou mrkev nebo nakrouhanou cibuli.

Makronutrienty

Čeho na 100 g na 1 porci

Alergeny

Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů