Kysané zelí ve sklenici
Velmi zdravá úprava zelí, balzám pro naše trávení...znali už naši předci.
- 1h
- 5 porcí
- jednoduché
- Historické
- Kvašení a nakládání
- Lchf, low carb
- Paleo
- Primal
- Přílohy
- Recepty po babičce
- Rostlinný původ
- Saláty
- Vaříme ze základu
- Vegetariánské recepty
- Whole30
Suroviny pro 5 osob
Čeho | Kolik |
---|---|
hlávkové bílé zelí | 1 kg |
sůl | 20 g |
kmín celý | 10 g |
hořčičné semínko celé, žluté/bílé | 10 g |
Postup přípravy
-
Zelí nakrouháme na jemné proužky. V míse smícháme zelí a koření. Důkladně prohněteme, aby pustilo šťávu.
-
Plníme do sklenic se šroubovacím uzávěrem. Důležité je, zelí hodně namačkat, aby šťáva vystoupila na povrch. Sklenice plníme do zhruba 3/4.
-
Sklenice uzavřeme a postavíme někam na světlo, v místnosti s pokojovou teplotou. Necháme přibližně 1 týden. Přesná doba kvašení se odvíjí od okolní teploty a od toho, jak moc kyselé zelí máme rádi. Po několika dnech začne zelí pracovat a někdy se nafouknou víčka sklenic.
-
Když máme zelí dostatečně kyselé, přendáme sklenice do ledničky, kde ho můžeme uchovávat několik týdnů.
-
Tip Kysané zelí je bohatým zdrojem vitamínů a vlákniny, vhodné ke konzumaci zejména v zimních měsících, kdy máme menší přísun čerstvé zeleniny. Velkou výhodou kvašení ve sklenici je, že si můžeme připravit domácí kysané zelí i doma v kuchyni a nepotřebujeme sklep na uchovávání. Servírujeme jako přílohu, salát nebo můžeme uvařit k masu a knedlíkům. Takto připravené zelí můžeme ještě dochutit například křenem nebo hned při nakládání přidat nastrouhanou mrkev nebo nakrouhanou cibuli.
Makronutrienty
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 5. Jádra podzemnice olejné (arašídy) a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 9. Celer a výrobky z něj
- 10. Hořčice a výrobky z ní
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
- 13. Vlčí bob (lupina) a výrobky z něj
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů