- 1h
- 4 porce
- středně obtížné
Potřebné suroviny
Marináda | |
---|---|
bílý jogurt řeckého typu nízkotučný 2 lžíce |
2 lžíce |
1 lžíce |
1 lžíce |
0,5 lžičky |
0,5 lžičky |
0,5 lžičky |
0,5 lžičky |
1 lžíce |
1 lžíce |
20 g |
20 g |
1 lžička |
1 lžička |
4 kusy |
4 kusy |
Omáčka | |
1 kus |
1 kus |
2 kusy |
2 kusy |
20 g |
20 g |
2 kusy |
2 kusy |
1 lžička |
1 lžička |
0,5 lžičky |
0,5 lžičky |
1 kus |
1 kus |
1 špetka |
1 špetka |
1 kus |
1 kus |
0,5 lžičky |
0,5 lžičky |
0,5 lžičky |
0,5 lžičky |
0,5 lžičky |
0,5 lžičky |
1 lžička |
1 lžička |
1 špetka |
1 špetka |
500 ml |
500 ml |
500 ml |
500 ml |
1 lžíce |
1 lžíce |
2 lžíce |
2 lžíce |
1 lžička |
1 lžička |
Postup přípravy
-
Maso nakrájíme na plátky. V misce smícháme jogurt, škrob, citronovou šťávu a koření. Do vzniklé směsi naložíme maso a necháme v chladu marinovat alespoň 0,5 hodiny.
-
Rozpálíme nepřilnavou pánev a maso na ní zprudka opečeme do růžova. Hotové maso vyndáme z pánve a uchováme na teple, než připravíme omáčku.
-
Do pánve, ve které jsme opékali maso dáme nakrájenou cibuli, česnek, zázvor, citronovou kůru a všechno koření kromě muškátového oříšku. Zprudka orestuje asi 1minutu, aby se koření rozvonělo, ale nezhořklo. Zalijeme vývarem a přivedeme k varu. Přidáme nakrájené rajče. Necháme vařit zhruba 15 minut.
-
Do omáčky přidáme mouku rozmíchanou v troše studené vody. Necháme přejít varem a omáčku rozmixujeme. Tím ještě zvýrazníme chuť koření. Kdo chce mít omáčku úplně hladkou, může přecedit a tím se zbavit případných kousků bobkového listu a badyánu.
-
Převaříme mléko a přidáme do omáčky. Mléko převařujeme proto, abychom se vyhnuli nebezpečí, že se srazí. Omáčku s mlékem necháme ještě společně povařit asi 5 minut, dochutíme solí a kouskem nastrouhaného muškátového oříšku. Úplně nakonec do omáčky zamícháme petrželovou nať.
-
Servírujeme s rýží nebo s indickými plackami.
Makronutrienty
20%
71%
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|---|---|
Energetická hodnota | 301 kJ | 1 730 kJ |
Kalorická hodnota | 71,9 kcal | 413 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
3,13 g
1,41 g |
18 g
8,1 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 0,313 SVJ | 1,8 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
1,36 g
0,352 g |
7,85 g
2,03 g |
Bílkoviny | 11,2 g | 64,5 g |
Sůl | 0,703 g | 4,04 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 5. Jádra podzemnice olejné (arašídy) a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 9. Celer a výrobky z něj
- 10. Hořčice a výrobky z ní
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
- 12. Oxid siřičitý a siřičitany (ve vyšších koncentracích)
- 13. Vlčí bob (lupina) a výrobky z něj
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů