
Už dlouho jsem měla chuť na nějaké asijské jídlo, respektive indické. Dnes jsem se inspirovala jedním z receptů na Kashmiri Murgh. V Indii se tento pokrm podává především jako předkrm spolu s plackami. Já jsem jej připravila jako hlavní jídlo a jako přílohu jsem zvolila konjakovou rýži. Jídlo je velmi lahodné a lehce pikantní.
- 30m
- 3 porce
- středně obtížné
Potřebné suroviny
Maso | |
---|---|
10 kusů |
10 kusů |
150 ml |
150 ml |
1 lžička |
1 lžička |
v originálním receptu je pasta kashmiri masala, kterou bohužel nemám 4 lžičky |
4 lžičky |
prolisované 4 kusy |
4 kusy |
nastrouhaný 5 cm |
5 cm |
v původní receptu není, přidala jsem ji kvůli pikantnosti 0,3 lžičky |
0,3 lžičky |
1 lžička |
1 lžička |
1 lžíce |
1 lžíce |
2 lžíce |
2 lžíce |
1 lžíce |
1 lžíce |
Postup přípravy
-
Nejdříve si připravíme marinádu na kuře. V misce smícháme všechny uvedené ingredience kromě masa, oleje a citrónové šťávy.
Kuřecí kousky zbavíme kůže. Kosti necháme. Všechny kousky masa namočíme do marinády a naskládáme do misky. Polijeme zbývající marinádou. Misku přikryjeme a dáme do ledničky na minimálně dvě hodiny, ale nejlepší je přes noc.
Nějakou dobu před tepelnou přípravou vyndáme misku s naloženým masem ven, aby získalo pokojovou teplotu.
-
V hluboké pánvi rozpálíme lžíci oleje a zprudka opečeme polovinu kuřecích kousků z obou stran. Maso vyjmeme. To samé uděláme s druhou půlkou masa. Opět maso vyjmeme. Do pánve nalijeme trochu vody, aby se nám všechny připečeniny pustily. Maso vrátíme zpět do pánve včetně zbytku marinády z misky. Pokud je potřeba, přilijeme ještě trochu vody. Necháme pozvolna probublávat, již na mírném ohni, asi tak 20 minut. Nakonec dochutíme citrónovou šťávou.
Makronutrienty
15%
69%
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|---|---|
Energetická hodnota | 509 kJ | 2 431 kJ |
Kalorická hodnota | 122 kcal | 581 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
3,72 g
0,167 g |
17,8 g
0,8 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 0,372 SVJ | 1,78 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
4,15 g
1,06 g |
19,8 g
5,06 g |
Bílkoviny | 17,4 g | 83 g |
Sůl | 0,694 g | 3,32 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 4. Ryby a výrobky z nich
- 5. Jádra podzemnice olejné (arašídy) a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 9. Celer a výrobky z něj
- 10. Hořčice a výrobky z ní
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
- 12. Oxid siřičitý a siřičitany (ve vyšších koncentracích)
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů