Maso používám spíše krůtí, kuřecí v běžné síti je, myslím, nevalné, ale to je můj osobní problém... Vám rozhodně nic nebrání ho použít, radši ale použijte kuřecí stehenní řízky, z těch nebudete mít přesušené chlupaté puky, maso se totiž griluje a ještě pak vaří v omáčce. A taky vám nic nebrání, abyste použili maso s kostí (bez kůže), tím pádem zůstane šťavnaté a kosti ještě navíc dají něco chuti omáčce. Tak pojďme na to...
- 3h
- 5 porcí
- náročné
Potřebné suroviny
Maso | |
---|---|
1 kg |
1 kg |
200 g |
200 g |
0,5 hrnku |
0,5 hrnku |
2 lžičky |
2 lžičky |
2 lžičky |
2 lžičky |
1 lžička |
1 lžička |
1,5 lžiček |
1,5 lžiček |
2 lžičky |
2 lžičky |
1 lžíce |
1 lžíce |
1 lžíce |
1 lžíce |
3 kusy |
3 kusy |
Omáčka | |
2 kusy |
2 kusy |
3 cm |
3 cm |
1 lžička |
1 lžička |
1 kus |
1 kus |
2 kusy |
2 kusy |
2 lžíce |
2 lžíce |
300 g |
300 g |
200 ml |
200 ml |
150 g |
150 g |
200 g |
200 g |
60 g |
60 g |
1 lžíce |
1 lžíce |
1 lžička |
1 lžička |
1 lžíce |
1 lžíce |
Příloha | |
200 g |
200 g |
1 hrst |
1 hrst |
Postup přípravy
-
Nejprve si naložte maso. Nakrájejte ho na silnější špalíky.
-
Smíchejte všechno koření s citronovou šťávou a jogurtem a nechte marinovat alespoň dvě hodiny, nejlépe ale přes noc.
-
Vyndejte maso z marinády, pořádně oklepejte a pěkně zprudka ošlehněte pod grilem. Pěkně zprudka proto, aby se maso co nejméně vysušilo. A dost na to, aby maso mělo barvu a dodalo další chuť omáčce. Případné napečené cucky marinády pak seškrábejte do omáčky taky, nic nepřijde nazmar!
-
Na středně hrubo nakrájenou cibuli nechte zesklovatět na oleji, ghí nebo másle, stáhněte plamen na střední intenzitu, přidejte bobkový list, skořici, kardamom, zázvor a chvilinku opékejte, až se koření rozvoní.
-
Přidejte rajský protlak a nechte opékat, aby se vytratila syrová chuť. Přilijte rajčata z plechovky a zbytek jogurtové marinády.
-
Přidejte vývar a mleté kešu ořechy a přiveďte k varu. Dochuťte solí, cukrem, lístky pískavice. Vybalancujte chutě podle svého vkusu.
-
Nakrájejte maso na kousky o velikosti sousta, přidejte do omáčky a 10-15 minut povařte.
Zalijte smetanou, nechte přejít varem ještě tak 5 minut vařte, odstavte z plotýnky a vmíchejte kostičky másla.
-
Uvařte rýži - dobře propláchnutou rýži zalijte vodou v poměru 1:1,5, osolte, můžete přihodit pár hvězdiček badyánu, několik tobolek kardamomu nakřupnutých plochou stranou nože. Přiveďte rychle k varu, stáhněte plamen na minimum a pod poklicí vařte 7-10 minut.
-
Mno... co si budeme vykládat, racionální strava vypadá jinak, můžu vám ale slíbit, že vám tohle jídlo odpálí v ústech chuťový granát, že se k němu budete rádi vracet a rozhodně vám z něj nebude zle jako z kačeny se zélym a s šesti. Nehledě na to, že si ho můžete navařit do foroty, druhý den je ještě lepší. Tak vzhůru na slony a pro koření, přátelé!
Makronutrienty
39%
31%
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|---|---|
Energetická hodnota | 714 kJ | 3 789 kJ |
Kalorická hodnota | 171 kcal | 906 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
12,3 g
2,05 g |
65,2 g
10,9 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 1,23 SVJ | 6,52 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
9,43 g
4,06 g |
50,1 g
21,5 g |
Bílkoviny | 9,78 g | 51,9 g |
Sůl | 0,386 g | 2,05 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 5. Jádra podzemnice olejné (arašídy) a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 9. Celer a výrobky z něj
- 10. Hořčice a výrobky z ní
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
- 12. Oxid siřičitý a siřičitany (ve vyšších koncentracích)
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů