- 2h
- 5 porcí
- středně obtížné
Potřebné suroviny
Maso | |
---|---|
bez kosti 1 000 g |
1 000 g |
3 kusy |
3 kusy |
1 lžička |
1 lžička |
1 lžička |
1 lžička |
2 lžíce |
2 lžíce |
3 lžíce |
3 lžíce |
1 lžička |
1 lžička |
Špenát | |
0,5 kusu |
0,5 kusu |
3 kusy |
3 kusy |
mražený špenát listový, řezaný 400 g |
400 g |
0,5 hrnku |
0,5 hrnku |
1 lžíce |
1 lžíce |
1 lžička |
1 lžička |
ochucovadlo univerzální sypké, polévkové koření 1 lžička |
1 lžička |
4 lžíce |
4 lžíce |
Knedlíky | |
500 g |
500 g |
200 g |
200 g |
jemná krupice, dětská krupička 50 g |
50 g |
1 kus |
1 kus |
1 lžička |
1 lžička |
Postup přípravy
-
Maso nakrájíme na větší kousky, vložíme do pekáče, posypeme drceným kmínem a sušeným česnekem, osolíme, zakápneme olejem a důkladně promícháme. Zakryjeme poklicí a necháme do druhého dne uložené v lednici.
-
Hodinku před pečením maso vyndáme z lednice a necháme v pokojové teplotě" rozdýchat". Pak do pekáče přidáme nakrájený česnek, přidáme 3 vrchovaté lžíce sádla, podlijeme vodou a zakryjeme neprodyšně alobalem.
-
Troubu rozpálíme na 200 stupňů, vložíme pekáč s masem a po chvíli ztlumíme na 170 stupňů. Při této teplotě pečeme asi 1 a půl hodinky. My máme rádi, když se masíčko doslova rozpadá, takže proto peču déle. Před koncem pečení alobal odstraníme a dopékáme do barvy.
-
Cibuli a česnek orestujeme na oleji, přilijeme mléko a přidáme zmrazený špenát. Hrnec přiklopíme pokličkou, ztlumíme plotnu a necháme špenát povolit. Pak po částech opatrně vmícháme mouku, aby se nám neutvořily hrudky, důkladně rozmícháme, osolíme a za občasného míchání povaříme, dokud nezhoustne natolik, že se nám začne lehce lepit na vařečku. Dle chuti dosolíme, můžeme přidat sušený česnek nebo špetku mletého chilli pro výraznější aroma a dochutíme Podravkou.
-
Brambory nastrouháme nebo důkladně rozšťoucháme, přidáme vejce, sůl, mouku a krupičku a zpracujeme hladké nelepivé těsto. V případě potřeby ještě přidáme trochu mouky. Pracujeme rychle, bramborové těsto má tendenci dlouhým stáním řídnout!
-
Rozdělíme na 3 stejně velké části, vyválíme šišky asi o průměru 6cm a vhazujeme do vroucí osolené vody. Ihned odspodu nadzvedneme vařečkou, aby nepřisedly ke dnu a za občasného promíchání vaříme asi 20 minut. Ještě teplé krájím nití na cca 1cm silné plátky a ukládám do nahřáté mísy.
Většinou dělám dvě várky, aby mi něco zbylo do zásoby.
Makronutrienty
46%
33%
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|---|---|
Energetická hodnota | 679 kJ | 3 465 kJ |
Kalorická hodnota | 162 kcal | 828 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
14,9 g
0,466 g |
76,2 g
2,38 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 1,49 SVJ | 7,62 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
6,98 g
1,4 g |
35,6 g
7,15 g |
Bílkoviny | 10,7 g | 54,4 g |
Sůl | 0,842 g | 4,29 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 9. Celer a výrobky z něj
- 10. Hořčice a výrobky z ní
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů