Křenová omáčka
Jedno retro jídlo v odlehčené variantě.
- 20m
- 2 porce
- středně obtížné
Suroviny pro 2 osoby
Čeho | Kolik |
---|---|
křen selský, kořen | 40 g |
mléko nízkotučné, odstředěné | 750 ml |
hladká mouka pšeničná | 1 lžíce |
sůl | 0,5 lžičky |
pepř černý mletý | 1 špetka |
citronová šťáva, čerstvá | 1 lžička |
Postup přípravy
-
Nastrouháme křen na jemném struhadle. Do hrnce dáme vařit mléko, malé množství studeného si dáme stranou a rozmícháme v něm mouku. Když začne mléko v hrnci vařit přidáme zbytek mléka s moukou, Za častého míchání přivedeme k varu. Několik minut povaříme. Přidáme nastrouhaný křen a necháme ještě 2-3 minuty povařit. Pořád mícháme, aby se mléko nepřipálilo. Nakonec ochutíme solí, pepřem a citronovou šťávou.
-
Na talíři můžeme ozdobit najemno nakrájeným pórkem. Poznámka: Servírujeme jako bezmasé jídlo s knedlíkem nebo bramborem. Pro milovníky masa servírujeme s vařeným hovězím masem, uzeným masem nebo vařeným vepřovým nebo hovězím jazykem.
Makronutrienty
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 9. Celer a výrobky z něj
- 10. Hořčice a výrobky z ní
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
- 12. Oxid siřičitý a siřičitany (ve vyšších koncentracích)
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů