Křenová omáčka

Marcela Šlehofrová - Vaříme bez tuku

Jedno retro jídlo v odlehčené variantě.

Křenová omáčka

Suroviny pro 2 osoby

Čeho Kolik
křen selský, kořen 40 g
mléko nízkotučné, odstředěné 750 ml
hladká mouka pšeničná 1 lžíce
sůl 0,5 lžičky
pepř černý mletý 1 špetka
citronová šťáva, čerstvá 1 lžička

Postup přípravy

  1. Nastrouháme křen na jemném struhadle. Do hrnce dáme vařit mléko, malé množství studeného si dáme stranou a rozmícháme v něm mouku. Když začne mléko v hrnci vařit přidáme zbytek mléka s moukou, Za častého míchání přivedeme k varu. Několik minut povaříme. Přidáme nastrouhaný křen a necháme ještě 2-3 minuty povařit. Pořád mícháme, aby se mléko nepřipálilo. Nakonec ochutíme solí, pepřem a citronovou šťávou.

  2. Na talíři můžeme ozdobit najemno nakrájeným pórkem. Poznámka: Servírujeme jako bezmasé jídlo s knedlíkem nebo bramborem. Pro milovníky masa servírujeme s vařeným hovězím masem, uzeným masem nebo vařeným vepřovým nebo hovězím jazykem.

Makronutrienty

Čeho na 100 g na 1 porci

Alergeny

Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů