Tak a já pomalu začnu s přípravou těst na naše rodinné stříbro - prababiččino kořeněné linecké... na slepované, na košíčky, jako podkladová kolečka k plněným kokoskám...
- 3h
- 60 kusů
- středně obtížné
Potřebné suroviny
Těsto | |
---|---|
nejlépe Schär Patisseria (mix C) nebo (1/2 Jizerky zelené+ 1/2 Schär Patisseria) + mouka na podsypání a vyvalování 350 g |
350 g |
150 g |
150 g |
260 g |
260 g |
1 špetka |
1 špetka |
2 lžíce |
2 lžíce |
8 g |
8 g |
1 lžíce |
1 lžíce |
2 kusy |
2 kusy |
kostka studeného tuku bez mléka Stella vegan 250 g |
250 g |
1 lžíce |
1 lžíce |
0,5 lžičky |
0,5 lžičky |
1 špetka |
1 špetka |
1 lžička |
1 lžička |
Na slepení | |
400 g |
400 g |
Postup přípravy
-
Tip: pozor u lineckého na výměnu tuku, pokud použijete Alsan, budete potřebovat zapracovat o cca 50 g moučné směsi více.
-
V míse smícháme sypké komponenty, přidáme vejce nebo lněný gel místo vajec, koření, citronovou kůru. Přistrouháme celou kostku tuku. Vypracujeme nelepivé těsto. (Pokud lepí podsypeme bezl. moukou). Těsto dáme do lednice alespoň na 24 hodin odpočinout v potravinářské fólii.
-
Po vyndání z lednic zpracováváme vlažné na podsypané ploše. Nejlépe si rozdělíme na polovinu a nejprve vyválíme a vykrajujeme z jedné poloviny těsta a postupně ze druhé. Troubu si vyhřejeme na 160° C.
-
Vykrájené tvary přendaváme na plech vyložený pečícím papírem. Pečeme do zrůžovění cukroví. Po vyndání z trouby necháme na plechu úplně zchladnout.
-
Cukroví necháme "vydýchat" na misce alespoň do druhého dne, pak ho spojujeme pikantní zavařeninou, např. rybízovou.
Makronutrienty
73%
8%
Čeho | na 100 g | na 1 kus |
---|---|---|
Energetická hodnota | 1 389 kJ | 309 kJ |
Kalorická hodnota | 332 kcal | 73,9 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
49 g
22,7 g |
10,9 g
5,06 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 4,9 SVJ | 1,09 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
12,9 g
1,91 g |
2,88 g
0,426 g |
Bílkoviny | 5,08 g | 1,13 g |
Sůl | 0,131 g | 0,029 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
- 12. Oxid siřičitý a siřičitany (ve vyšších koncentracích)
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů