KACHNÍ PRSA NA MEDU S ČERVENÝM ZELÍM A JEMNÝM BRAMBOROVÝM KNEDLÍKEM
- 1h:20m
- 4 porce
- náročné
Suroviny pro 4 osoby
Čeho | Kolik |
---|---|
kachní prsa | 800 g |
portské, likérové víno | 100 ml |
med včelí | 2 lžičky |
tymián sušený | 1 lžička |
sůl | 1 lžička |
pepř černý mletý | 1 špetka |
vývar drůbeží domácí | 300 ml |
brambory vařené ve slupce | 1 kg |
jemná krupice, dětská krupička | 140 g |
škrob jemný | 140 g |
hrubá mouka pšeničná | 100 g |
vajíčka | 1 kus |
sůl | 1 lžička |
hlávkové červené zelí | 1 kus |
cibule | 2 kusy |
jablka | 1 kus |
víno červené jakostní | 100 ml |
cukr krystal | 2 lžíce |
sůl | 1 lžička |
olej řepkový | 1 lžíce |
ocet kvasný lihový | 2 lžíce |
brambory konzumní pozdní | 1 kus |
Postup přípravy
-
V misce rozmícháme med s portským vínem a tymiánem. Prsa očistíme a kůži svrchu několikrát nařízneme, dáváme přitom pozor, abychom neřezali až do masa. ze všech stran osolíme, opepříme a potřeme medovou marinádou. Prsty vše vetřeme do masa a uložíme do skleněné nádoby, tu posléze zakryjeme víkem nebo strčíme do igelitového sáčku a dáme do ledničky přes noc odležet.
-
Druhý den prsa vložíme do suché pánve kůží dolů a postupně zahříváme, aby se začalo z kůže uvolňovat sádlo, které odebíráme do hrníčku. Opékáme zvolna asi 10 minut a dáváme pozor, abychom maso nespálili. Poté jednotlivé kusy masa otočíme a opět zvolna opékáme.
-
Opečená prsa vložíme do pekáčku, zakryjeme pokličkou a dáme na 15 minut do trouby na 120 stupňů. Pak z trouby vyndáme a necháme ještě asi 10 minut v pekáčku, pak nakrájíme na tenké plátky a ihned servírujeme. Výpek v pánvi zalijeme vývarem, přilijeme zbytek marinády a šťávu necháme chvilku "odvařit".
-
Brambory nastrouháme na jemném struhadle a smícháme se zbytkem surovin. Z těsta ihned tvoříme malé kulaté knedlíčky velikosti pimpongového míčku. Vhazujeme do vroucí osolené vody, ode dna pěkně nadzvedneme, aby se nepřilepily ke spodku hrnce a vaříme přibližně 20 minut. Hotové vylovíme cedníkem, vsypeme do větší mísy a mírně zchladlé lehce promastíme olejem, aby se nám neslepily.
-
Zelí: 1 menší hlávka červeného zelí (nakrouhat), 2 středně velké cibule (nadrobno), 1 jablko (nahrubo nastrouhat), 100ml červeného vína, 2 lžíce krystalu, sůl, mletý černý pepř, olej, 2 lžíce octa, 1 ětší brambora (najemno nastrouhat). Na oleji necháme zpěnit cibuli, přisypeme cukr a necháme ho zkaramelizovat. Pak vsypeme zelí, osolíme a opepříme, přidáme ocet a dusíme asi 20 minut pod pokličkou, poté podlijeme vínem, přidáme jablko, promícháme a opět dusíme, dokud nebude zelí téměř měkké. Zahustíme strouhanou bramborou a necháme provařit. Dochutíme solí a pepřem. Nejlepší je nechat zelí do druhého dne v lednici proležet.
Makronutrienty
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 5. Jádra podzemnice olejné (arašídy) a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 9. Celer a výrobky z něj
- 10. Hořčice a výrobky z ní
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
- 12. Oxid siřičitý a siřičitany (ve vyšších koncentracích)
- 13. Vlčí bob (lupina) a výrobky z něj
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů