KACHNÍ PRSA NA MEDU S ČERVENÝM ZELÍM A JEMNÝM BRAMBOROVÝM KNEDLÍKEM

Danula

KACHNÍ PRSA NA MEDU S ČERVENÝM ZELÍM A JEMNÝM BRAMBOROVÝM KNEDLÍKEM

Suroviny pro 4 osoby

Čeho Kolik
kachní prsa 800 g
portské, likérové víno 100 ml
med včelí 2 lžičky
tymián sušený 1 lžička
sůl 1 lžička
pepř černý mletý 1 špetka
vývar drůbeží domácí 300 ml
brambory vařené ve slupce 1 kg
jemná krupice, dětská krupička 140 g
škrob jemný 140 g
hrubá mouka pšeničná 100 g
vajíčka 1 kus
sůl 1 lžička
hlávkové červené zelí 1 kus
cibule 2 kusy
jablka 1 kus
víno červené jakostní 100 ml
cukr krystal 2 lžíce
sůl 1 lžička
olej řepkový 1 lžíce
ocet kvasný lihový 2 lžíce
brambory konzumní pozdní 1 kus

Postup přípravy

  1. V misce rozmícháme med s portským vínem a tymiánem. Prsa očistíme a kůži svrchu několikrát nařízneme, dáváme přitom pozor, abychom neřezali až do masa. ze všech stran osolíme, opepříme a potřeme medovou marinádou. Prsty vše vetřeme do masa a uložíme do skleněné nádoby, tu posléze zakryjeme víkem nebo strčíme do igelitového sáčku a dáme do ledničky přes noc odležet.

  2. Druhý den prsa vložíme do suché pánve kůží dolů a postupně zahříváme, aby se začalo z kůže uvolňovat sádlo, které odebíráme do hrníčku. Opékáme zvolna asi 10 minut a dáváme pozor, abychom maso nespálili. Poté jednotlivé kusy masa otočíme a opět zvolna opékáme.

  3. Opečená prsa vložíme do pekáčku, zakryjeme pokličkou a dáme na 15 minut do trouby na 120 stupňů. Pak z trouby vyndáme a necháme ještě asi 10 minut v pekáčku, pak nakrájíme na tenké plátky a ihned servírujeme. Výpek v pánvi zalijeme vývarem, přilijeme zbytek marinády a šťávu necháme chvilku "odvařit".

  4. Brambory nastrouháme na jemném struhadle a smícháme se zbytkem surovin. Z těsta ihned tvoříme malé kulaté knedlíčky velikosti pimpongového míčku. Vhazujeme do vroucí osolené vody, ode dna pěkně nadzvedneme, aby se nepřilepily ke spodku hrnce a vaříme přibližně 20 minut. Hotové vylovíme cedníkem, vsypeme do větší mísy a mírně zchladlé lehce promastíme olejem, aby se nám neslepily.

  5. Zelí: 1 menší hlávka červeného zelí (nakrouhat), 2 středně velké cibule (nadrobno), 1 jablko (nahrubo nastrouhat), 100ml červeného vína, 2 lžíce krystalu, sůl, mletý černý pepř, olej, 2 lžíce octa, 1 ětší brambora (najemno nastrouhat). Na oleji necháme zpěnit cibuli, přisypeme cukr a necháme ho zkaramelizovat. Pak vsypeme zelí, osolíme a opepříme, přidáme ocet a dusíme asi 20 minut pod pokličkou, poté podlijeme vínem, přidáme jablko, promícháme a opět dusíme, dokud nebude zelí téměř měkké. Zahustíme strouhanou bramborou a necháme provařit. Dochutíme solí a pepřem. Nejlepší je nechat zelí do druhého dne v lednici proležet.

Makronutrienty

Čeho na 100 g na 1 porci

Alergeny

Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů