Jarní kopřivovou roládou přivítáte jaro :). Zároveň uděláte něco malinko pro své zdraví. Mladé lístky kopřiv lze použít např. místo špenátu, přidat do smoothie, do polévky, nádivky apod. Nebojte se přizvat tento "plevel" do kuchyně :). Kopřivovou roládu lze použít ke svačině, lehkému obědu či večeři. Lze nabídnout hostům jako slané občerstvení na párty, k vínu apod.
- 1h
- 2 porce
- jednoduché
Potřebné suroviny
Těsto | |
---|---|
50 g |
50 g |
2 kusy |
2 kusy |
0,5 lžičky |
0,5 lžičky |
1 špetka |
1 špetka |
90 g |
90 g |
2 lžíce |
2 lžíce |
Koprová pomazánka | |
180 g |
180 g |
20 g |
20 g |
1 špetka |
1 špetka |
1 špetka |
1 špetka |
Náplň | |
80 g |
80 g |
šunka, (kvalitní výběrová nebo nejvyšší jakosti) 100 g |
100 g |
Postup přípravy
-
Oddělte žloutky od bílků. V mixéru rozmixujte lněné semínko najemno. Mladé lístky kopřiv vhoďte do vařící vody a lehce povařte. Až lístky zavadnou, sceďte a nechte vychladnout. Rukou vymačkejte z lístků přebytečnou tekutinu. Všechny suroviny mimo bílků dejte do mixéru a rozmixujte.
-
Z bílků ušlehejte tuhý sníh a opatrně zamíchejte do kopřivové hmoty. Těsto nalijte na pečící papír a rozetřete do slabé vrstvy po celém plechu.
-
Pečte při teplotě cca 170C /15 min. Pečení upravte dle síly těsta a výkonu Vaší trouby.
-
Po upečení nechte trochu vychladnout, roládu ještě vlažnou srolujte a nechte vychladnout. Mezitím si připravte pomazánku. Vyšlehejte 2 krémové sýry s mlékem. Lehce zamíchejte nasekaný čerstvý kopr, sůl, pepř.
-
Vychladlou roládu pomažte koprovou pomazánkou, poklaďte šunkou a paprikou, srolujte, zabalte do alobalu a nechte v lednici ztuhnout. Skvělou variantou šunky by mohl být uzený losos.
Makronutrienty
10%
37%
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|---|---|
Energetická hodnota | 755 kJ | 2 484 kJ |
Kalorická hodnota | 180 kcal | 594 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
2,87 g
1,61 g |
9,46 g
5,29 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 0,287 SVJ | 0,946 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
14,6 g
4,2 g |
48,1 g
13,8 g |
Bílkoviny | 10,4 g | 34,3 g |
Sůl | 1,58 g | 5,21 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 5. Jádra podzemnice olejné (arašídy) a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 9. Celer a výrobky z něj
- 10. Hořčice a výrobky z ní
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů