Řasa Nori se pěstuje výhradně
v Japonsku v úzkých mořských zálivech, kam nedosahá sladká voda z řek. Ta totiž ubírá řasám na chuti.
- 1h
- 5 porcí
- středně obtížné
Potřebné suroviny
Taštičky | |
---|---|
100 g |
100 g |
500 ml |
500 ml |
350 g |
350 g |
3 lžíce |
3 lžíce |
3 lžíce |
3 lžíce |
1 lžička |
1 lžička |
1 lžička |
1 lžička |
Pesto | |
100 g |
100 g |
1 hrst |
1 hrst |
1 kus |
1 kus |
1 kus |
1 kus |
50 ml |
50 ml |
1 lžička |
1 lžička |
1 lžička |
1 lžička |
1 špetka |
1 špetka |
1 špetka |
1 špetka |
Postup přípravy
-
Rýži důkladně propláchneme studenou vodou, nejlíp několikrát. Poslední vodu slijeme a zalijeme 500 ml vody čisté. Necháme půl hodiny stát. Potom přivedeme k varu a 2 minuty vaříme. Hrnec zabalíme do osušky a zachumláme, minimálně na půlhodinu, do peřin. Mezitím si připravíme nálev, svaříme sůl, cukr, vodu a ocet. Tímto nálevem zalijeme odpočatou rýži. Důkladně promícháme a necháme zchladnout.
-
Kešu rozmixujeme v sekáčku nebo mixéru a nasypeme do misky. Mango omyjeme, oloupeme a rozkrojíme na dvě části. Jednu část nakrájíme na maličké kostičky a tu druhou rozmixujeme spolu s bazalkou, česnekem, olejem, solí, pepřem a chilli. Mangovou kaši promícháme s namixovanými kešu oříšky.
-
Připravíme si sushimatku, což je podložka, která nám pomůže taštičky zabalit. Na ní položíme řasu Nori lesklou stranou dolů. Připravíme lžíci, vařečku a mističku s vodou, do které budeme oboje namáčet pro snadnější nanášení rýže.
-
Doprostřed řasy navrstvíme vrchovatou lžíci rýže a rozetřeme jí na velikost asi 10x10 cm. Na rýži dáme vrchovatou lžíci pesta a na něj ještě trochu rýže.
-
Prsty smočíme ve vodě a řasu kolem dokola zvlhčíme. Pomocí sushimatky přehneme vzdálené kraje přes sebe a zmáčkneme. Vzniklé krátké okraje zleva a zprava přehneme doprostřed a dlaněmi přitlačíme. Vytvoříme jakási psaníčka.
-
Připraveno exkluzivně pro časopis Zdravé recepty.
Makronutrienty
44%
25%
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|---|---|
Energetická hodnota | 554 kJ | 1 444 kJ |
Kalorická hodnota | 132 kcal | 345 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
10,8 g
1,59 g |
28,1 g
4,14 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 1,08 SVJ | 2,81 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
7,49 g
1,42 g |
19,5 g
3,69 g |
Bílkoviny | 6,22 g | 16,2 g |
Sůl | 1,11 g | 2,88 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 5. Jádra podzemnice olejné (arašídy) a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 9. Celer a výrobky z něj
- 10. Hořčice a výrobky z ní
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
- 12. Oxid siřičitý a siřičitany (ve vyšších koncentracích)
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů