Toto lowcarb jídlo vařil přítel, povedlo se mu skvěle (ostatně jako všechna jídla).
- 3h
- 6 porcí
- středně obtížné
Potřebné suroviny
Maso | |
---|---|
hovězí maso, nízký roštěnec, roštěná 1 250 g |
1 250 g |
3 lžíce |
3 lžíce |
3 kusy |
3 kusy |
2 kusy |
2 kusy |
1 lžíce |
1 lžíce |
1 lžička |
1 lžička |
2 špetky |
2 špetky |
Knedlík | |
1 kus |
1 kus |
1 špetka |
1 špetka |
2 lžíce |
2 lžíce |
kypřící prášek do pečiva bez fosfátů 0,5 lžičky |
0,5 lžičky |
1 lžíce |
1 lžíce |
Postup přípravy
-
Maso nakrájíme na plátky, osolíme, opepříme a potřeme hořčicí. Na pánvi rozehřejeme sádlo a plátky masa na něm orestujeme po obou stranách, necháme tzv. zatáhnout.
-
Cibuli oloupeme a nakrájíme. Nemusí být nadrobno. Ve velkém kastrole rozehřejeme sádlo a cibuli v něm osmažíme do hněda. Stejně, jak když se cibule smaží na guláš, takže obrnit se trpělivostí, trvá to dlouho. Díky tomu dostane omáčka nejen skvělou chuť, ale i tu krásnou tmavě hnědou barvu.
-
Když je cibule osmažená, přidáme prolisovaný česnek a ještě krátce osmahneme. Potom do kastrolu vložíme maso i s výpekem, podlijeme vodou, přiklopíme a dusíme na mírném ohni do změknutí, cca 2,5 hodiny. Podle potřeby podléváme.
-
Maso vyjmeme a šťávu promixujeme tyčovým mixérem. Poté vrátíme maso zpět do omáčky a pokud je třeba, tak ještě dochutíme.
-
Knedlík: Větší hrnek vymažeme máslem. Vyklepneme do něj jedno vajíčko, osolíme, přidáme 2 vrchovaté lžíce mandlové mouky a půl lžičky prášku do pečiva s vinným kamenem. Vše důkladně promícháme. Pak přidáme trochu plnotučného mléka, aby mělo těsto konzistenci řidší kaše. Promícháme a vložíme do mikrovlnné trouby na 2:40 minut.
Toto je jedna porce.
Makronutrienty
6%
52%
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|---|---|
Energetická hodnota | 811 kJ | 533 kJ |
Kalorická hodnota | 194 kcal | 127 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
2,06 g
0,679 g |
1,36 g
0,446 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 0,206 SVJ | 0,136 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
13,3 g
6,16 g |
8,76 g
4,05 g |
Bílkoviny | 16,9 g | 11,1 g |
Sůl | 0,719 g | 0,472 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 9. Celer a výrobky z něj
- 10. Hořčice a výrobky z ní
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
- 12. Oxid siřičitý a siřičitany (ve vyšších koncentracích)
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů