Kližku běžně používáme na guláš. Já to zkusila trochu jinak a je to velká dobrota.
- 2h:20m
- 5 porcí
- středně obtížné
Potřebné suroviny
800 g |
800 g |
1 lžička |
1 lžička |
2 lžíce |
2 lžíce |
2 kusy |
2 kusy |
3 stroužky |
3 stroužky |
2 stonky |
2 stonky |
2 kusy |
2 kusy |
1 lžička |
1 lžička |
2 listy |
2 listy |
2 kusy |
2 kusy |
250 ml |
250 ml |
2 lžíce |
2 lžíce |
300 ml |
300 ml |
100 g |
100 g |
1 lžička |
1 lžička |
1 lžička |
1 lžička |
1 kus |
1 kus |
Postup přípravy
-
Kližku si očistíme nakrájíme na kostky a orestujeme na sádle, posypeme novým kořením. Maso vyndame do misky a do výpeku dáme nakrájenou cibuli, česnek a mrkev, zarestujeme a přidáme nakrájený celer a řepu ( oloupanou). Restujeme 5 minut. Maso vrátíme zpět do hrnce, ochutíme tymiánem, solí, pepřem, přidáme protlak a podlijeme vínem. Dusíme na mírném plameni cca 1 hodinu, občas promícháme. Po hodině přilijeme vývar, přidáme fazolky a nakrájenou papriku a dusíme dokud není maso měkké, cca 45-60 minut.
Makronutrienty
32%
51%
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|---|---|
Energetická hodnota | 348 kJ | 1 002 kJ |
Kalorická hodnota | 83,2 kcal | 239 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
5,06 g
2,1 g |
14,6 g
6,04 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 0,506 SVJ | 1,46 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
2,71 g
0,98 g |
7,8 g
2,82 g |
Bílkoviny | 8,2 g | 23,6 g |
Sůl | 0,415 g | 1,2 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 9. Celer a výrobky z něj
- 10. Hořčice a výrobky z ní
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
- 12. Oxid siřičitý a siřičitany (ve vyšších koncentracích)
- 13. Vlčí bob (lupina) a výrobky z něj
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů