Vegan verze oblíbeného tataráku - zdravá a rychlá pomazánka :)
- 15m
- 2 porce
- jednoduché
Potřebné suroviny
Hmota | |
---|---|
250 g |
250 g |
100 g |
100 g |
50 g |
50 g |
2 lžíce |
2 lžíce |
1 lžička |
1 lžička |
1 lžíce |
1 lžíce |
1 lžíce |
1 lžíce |
1 lžička |
1 lžička |
0,5 lžičky |
0,5 lžičky |
0,5 kusu |
0,5 kusu |
1 špetka |
1 špetka |
1 špetka |
1 špetka |
1 špetka |
1 špetka |
Postup přípravy
-
Dužninu i s kůrou nakrájíme na výseče, mrkev na kousky cca 3 cm v malém pekáčku promícháme s olejem a tymiánem. Zeleninu pečeme ve vyhřáté troubě do měkka, cca 15 minut při 200°C. Přesypeme do skleněné misky a necháme vychladnout.
-
Přidáme kousek vařeného bramboru a všechnu zeleninu rozmixujeme ponorným mixérem nebo rozmačkáme vidličkou. Přidáme kečup, worcester, nasekanou cibuli, dochutíme kmínem, paprikou, solí, pepřem a chilli papričkou či špetkou ostré chilli pasty. Promícháme vidličkou a necháme cca 1 hodinu odležet. Podáváme na topinkách třeba z tmavého chleba s teffem.
Makronutrienty
59%
6%
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|---|---|
Energetická hodnota | 402 kJ | 1 015 kJ |
Kalorická hodnota | 96,1 kcal | 243 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
10,3 g
4,64 g |
26 g
11,7 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 1,03 SVJ | 2,6 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
6,16 g
0,942 g |
15,5 g
2,38 g |
Bílkoviny | 1,14 g | 2,88 g |
Sůl | 0,659 g | 1,66 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 4. Ryby a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 9. Celer a výrobky z něj
- 10. Hořčice a výrobky z ní
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
- 12. Oxid siřičitý a siřičitany (ve vyšších koncentracích)
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů