Tento dýňový koláč je typicky americký dezert. Připravuje se při různých příležitostech na podzim nebo i na začátku zimy, např. na Den díkůvzdání nebo na Vánoce. Recept je v lowcarb verzi.
- 1h
- 12 porcí
- středně obtížné
Potřebné suroviny
Těsto | |
---|---|
200 g |
200 g |
2 kusy |
2 kusy |
50 g |
50 g |
40 g |
40 g |
kypřící prášek do pečiva bez fosfátů 1 lžička |
1 lžička |
1 špetka |
1 špetka |
Dýňová náplň | |
425 g |
425 g |
4 lžičky |
4 lžičky |
(nebo můžete použít klidně i zakysanou smetanu) 120 g |
120 g |
2 kusy |
2 kusy |
1 lžička |
1 lžička |
1 lžička |
1 lžička |
1 lžička |
1 lžička |
1 lžička |
1 lžička |
1 špetka |
1 špetka |
Postup přípravy
-
Nejdříve jsem si připravila dýňové pyré. Dýni Hokkaidó jsem zbavila vnitřku se semínky a i se slupkou nakrájela na kostky, které jsem uvařila doměkka. Pak jsem vodu scedila a dýni rozmixovala tyčovým mixérem.
-
Připravila jsem si těsto tak, že jsem všechny uvedené ingredience smíchala a důkladně prohnětla rukou. Těsto jsem zabalila do potravinové fólie a dala do lednice na cca půl hodiny.
Zatímco těsto odpočívalo v lednici, připravila jsem si dýňovou náplň tak, že jsem všechny uvedené ingredience prošlehala, aby se důkladně spojily.
-
Těsto jsem natlačila do máslem vymazané formy, propíchala vidličkou a vložila do předehřáté trouby na 180 stupňů na cca 10 minut.
-
Na předpečené těsto jsem nalila dýňovou směs a pekla jsem cca půl hodiny.
Po vychladnutí jsem dala do lednice zaležet přes noc.
-
Podle mě je to trochu kontroverzní dezert. Přece jen jsme zvyklí na chuť dýně ve slaných jídlech, jako např. dýňové pyré k masu. Příprava na sladko proto nemusí být pro každého tím správným šálkem čaje. Věřte ale, pokud si k dýňovému koláči dáte kopec šlehačky, budete se olizovat až za ušima.
Makronutrienty
23%
20%
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|---|---|
Energetická hodnota | 919 kJ | 830 kJ |
Kalorická hodnota | 220 kcal | 198 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
7,89 g
2,04 g |
7,13 g
1,84 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 0,789 SVJ | 0,713 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
19,3 g
6,1 g |
17,4 g
5,51 g |
Bílkoviny | 6,93 g | 6,26 g |
Sůl | 0,368 g | 0,332 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 5. Jádra podzemnice olejné (arašídy) a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 9. Celer a výrobky z něj
- 10. Hořčice a výrobky z ní
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů