Velice snadný recept na jídlo plné betakarotenu.
- 15m
- 1 porce
- středně obtížné
Potřebné suroviny
Mrkev | |
---|---|
2 kusy |
2 kusy |
1 lžíce |
1 lžíce |
10 g |
10 g |
0,5 lžičky |
0,5 lžičky |
3 špetky |
3 špetky |
Postup přípravy
-
Mrkev nastrouháme nahrubo, opražíme na troše oleje, podlijeme vodou a dusíme pod pokličkou asi 15 minut.
-
Po chvíli přidáme světlou jíšku (v jiném kastrole zahřejeme olej s moukou a mícháme do zežloutnutí nebo použijeme instantní jíšku), zamícháme, osolíme, opepříme, přidáme jednu až dvě špetky muškátu.
-
Podáváme s vařenými bramborami. Výborná je i s nakrájenou a opečenou seitanovou "chorizo" klobáskou, kterou lze koupit v DM.
Makronutrienty
40%
4%
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|---|---|
Energetická hodnota | 724 kJ | 1 618 kJ |
Kalorická hodnota | 173 kcal | 387 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
10,9 g
4,26 g |
24,3 g
9,53 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 1,09 SVJ | 2,43 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
14,9 g
1,87 g |
33,4 g
4,18 g |
Bílkoviny | 1,15 g | 2,57 g |
Sůl | 1,52 g | 3,4 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 9. Celer a výrobky z něj
- 10. Hořčice a výrobky z ní
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů