- 2h
- 12 kusů
- náročné
Potřebné suroviny
Korpus | |
---|---|
bez laktozy Alnasan 100 g |
100 g |
200 g |
200 g |
Krém tmavý | |
bez laktozy Madeta 1 kus |
1 kus |
200 g |
200 g |
250 g |
250 g |
5 kusů |
5 kusů |
1 lžíce |
1 lžíce |
1 lžička |
1 lžička |
Krém světlý | |
100 g |
100 g |
bez laktozy Madeta 1 kus |
1 kus |
250 g |
250 g |
5 kusů |
5 kusů |
1 lžíce |
1 lžíce |
Borůvkové želé navrch | |
250 g |
250 g |
1 lžíce |
1 lžíce |
3 kusy |
3 kusy |
1 lžička |
1 lžička |
Na ozdobu | |
violka zahradní, maceška, květy 6 g |
6 g |
Postup přípravy
-
Sušenky rozmixujeme, přidáme nastrouhaný studený tuk. Vytvoříme drobenkové těstíčko, které upěchujeme na dno formy. Dáme krátce vychladit.
-
Vyšleháme si suroviny na krém světlý a krém tmavý. Plátky želatiny pro každou krémovou vrstvu si namočíme do studené vody a necháme nabobtnat cca 5- 10 minut, krátce svaříme dle návodu, necháme zchladnout a přidáme lžici krémové hmoty. Želatinový základ rozmícháme a přidáme do celého objemu světlého nebo tmavého krému. Na sušenkový základ vlijeme jednu vrstvu, dáme krátce do mrazáku a až ztuhne, vlijeme opatrně druhou krémovou vrstvu, dáme krátce ztuhnout.
-
Na želé ovoce rozmixujeme a propasírujeme přes jemné síto, abychom se zbavili peciček apod.., dosladíme a přidáme citrónovou šťávu a opět zpevníme želatinou nebo agarem viz. bodč.2. Želé vlijeme na krémovou vrstvu dortíku a necháme vychladit v lednici nejlépe do druhého dne.
-
Před podáváním dort uvolníme z boků formy pomocí kulatého nože, opatrně odstraníme boční formu a dozdobíme čerstvým ovocem, bylinkami.
Makronutrienty
44%
11%
Čeho | na 100 g | na 1 kus |
---|---|---|
Energetická hodnota | 1 066 kJ | 1 605 kJ |
Kalorická hodnota | 255 kcal | 384 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
18,4 g
10,9 g |
27,8 g
16,4 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 1,84 SVJ | 2,78 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
18,8 g
7,69 g |
28,3 g
11,6 g |
Bílkoviny | 4,66 g | 7,02 g |
Sůl | 0,047 g | 0,071 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 12. Oxid siřičitý a siřičitany (ve vyšších koncentracích)
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů