Moc krásný nízkosacharidový dort, bez cukru a mouky (lowcarb) jistě zachutná i návstěvě :).
Děkujeme Ladě Michové za krásný dezert :)
- 1h
- 8 porcí
- středně obtížné
Potřebné suroviny
Korpus | |
---|---|
4 kusy |
4 kusy |
150 g |
150 g |
1 špetka |
1 špetka |
kypřící prášek do pečiva bez fosfátů 2 lžičky |
2 lžičky |
rozehřátého a vychladlého 40 g |
40 g |
40 g |
40 g |
Krém | |
200 g |
200 g |
2 lžíce |
2 lžíce |
250 g |
250 g |
1 lžička |
1 lžička |
Čokoládová poleva (ganache) | |
75 g |
75 g |
75 ml |
75 ml |
4 lžičky |
4 lžičky |
Postup přípravy
-
- na dno dortové formy (mám o průměru 23 cm, může být i menší, bude se to pak líp krájet) dáme pečící papír a boky vymažeme máslem. Zapneme si troubu.
-
- Žloutky oddělíme od bílků. Z bílků a soli vyšleháme tuhý sníh. Žloutky vyšleháme s erythritolem. Pak přimícháme kokosový olej, mouku smíchanou s práškem do pečiva a nakonec opatrně vmícháme sníh z bílků.
-
- Těsto nalijeme do formy a vložíme do trouby. Pečeme 20 minut nebo podle typu trouby. Plyn st. č. 7.
- Po upečení necháme vychladnout. Pak korpus opatrně přeřízneme.
-
- Obě půlky korpusu natřeme z vnitřních stran ořechovým máslem bez cukru (např. lískooříškovým).
- Spodní část korpusu vložíme zpět do formy, natřeme krémem a přiklopíme druhou půlkou korpusu.
-
- Vrch dortu potřeme polevou. Až poleva vychladne (nejlépe v ledničce), dort ozdobíme mletými ořechy a šlehačkou.
- Necháme uležet v ledničce, nejlépe přes noc.
-
Šlehačku ušleháme, do krému však nepoužijeme všechnu, část si necháme na ozdobení dortu.
Většinu spojíme lehkým prošleháním s ostatními suroviny do hladkého krému.
-
- V kastrolku si na mírném ohni zahřejeme smetanu s erythritolem a nalámanou čokoládou. Mícháme, dokud nám nevznikne krásná hladká jednotná hmota.
- Kolik váží čokoláda, tolik dáme smetany. Sladidlo dle chuti. Já jsem použila 70 g 85% čokolády, 70 g 30% smetany a 2 lžíce erythritolu.
Makronutrienty
20%
19%
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|---|---|
Energetická hodnota | 1 323 kJ | 1 823 kJ |
Kalorická hodnota | 316 kcal | 436 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
9,33 g
3,81 g |
12,9 g
5,24 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 0,933 SVJ | 1,29 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
28,5 g
13,3 g |
39,3 g
18,4 g |
Bílkoviny | 8,71 g | 12 g |
Sůl | 0,381 g | 0,525 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů