Domácí tortilly ze špaldové mouky

Domácí tortilly ze špaldové mouky

Tortilly se dají velmi snadno udělat i doma - daleko levněji a ve zdravější verzi. Můžete je použít nejen jako klasické tortilly, ale také jako základ na pizzu nebo dokonce rychlý koláč:)

Postup přípravy

  1. Smíchejte mouku s kypřícím práškem a solí. Pro lepší nutriční hodnoty můžete nahradit 20% jinou moukou - například ze žlutého hrachu, z cizrny nebo červené čočky. Lze také použít i ječnou nebo z quinoi.

    Do mouky přidejte sádlo a promíchejte rukama, dokud nevznikne drobivá konzistence.

    Postupně přidávejte teplou vodu (měla by být hodně teplá, ale jen tolik, abyste v ní mohli pohodlně držet ruce a nespálit se). Míchejte, dokud se těsto nespojí a nebude hladké a pružné. Těsto potřete rozpuštěným sádlem (nebo olivovým olejem), přikryjte utěrkou a nechte odpočívat asi 30 minut. Pak těsto rozdělte na 4 malé kousky, vytvarujte bochánky a ještě nechte odpočívat dalších cca 30 minut.

    Každý bochánek jemně obalte v mouce. Pak z něj nejrve ručně vytvarujte placku, tu vyválejte na co nejtenčí tortillu.

  2. Pro různé chutě můžete do mouky přidat sušené bylinky jako oregáno, koriandr, římský kmín a česnek pro vůni, nebo kurkumu pro barvu.

    Pro sladkou variantu můžete ubrat sůl a přidat vanilkový extrakt nebo kardamom. Tu můžete využít například pro rychlý a vynikající tortillový koláč:)

  3. Tortilly pečte na grilu, na sucho v rozpálené těžké pánvi nebo v troubě. Každou stranu pečte přibližně minutu, dokud se na nich nevytvoří zlatavé a opečené flíčky.

    Tortilly ale můžete také uschovat několik dní v lednici nebo je zamrazit. V takovém případě je nechejte světlejší a před podáváním je na pánvi ještě pěkně dopečte. Pro skladování je důkladně zabalte, aby neosychaly, například do smršťovací folie.

Líbil se vám recept? Sdílejte

Tiskněte