Už si nějak neumím představit, že bych ho neměla...
Řeč je o "pomalém hrnci". Zvykla jsem si ho zaměstnávat čím dál častěji a častěji a už se ani neobtěžuju uklízet ho z kuchyňské linky.
- 4h
- 4 porce
- středně obtížné
Potřebné suroviny
Maso | |
---|---|
(použila jsem různé odřezky, na větší kostky) 600 g |
600 g |
1 lžíce |
1 lžíce |
100 g |
100 g |
50 g |
50 g |
1 kus |
1 kus |
1 kus |
1 kus |
2 kusy |
2 kusy |
1 lžíce |
1 lžíce |
200 ml |
200 ml |
500 ml |
500 ml |
1 kus |
1 kus |
6 kuliček |
6 kuliček |
10 kuliček |
10 kuliček |
6 kusů |
6 kusů |
3 kusy |
3 kusy |
300 g |
300 g |
150 g |
150 g |
1 lžíce |
1 lžíce |
1 lžíce |
1 lžíce |
2 lžíce |
2 lžíce |
1 lžička |
1 lžička |
2 špetky |
2 špetky |
50 g |
50 g |
Postup přípravy
-
Maso zprudka orestujeme na oleji a vložíme do "pomaláčku". Do pánve přidáme 50g másla, slaninu a cibuli a orestujeme. Vsypeme kořenovou zeleninu a cukr a opražíme do zlatohněda. Poté vše zalijeme vývarem a necháme odvařit. Směs vlijeme k masu, přilijeme víno a přihodíme svázaný balíček koření (k tomuto účelu používám gázu a provázek), mírně osolíme, hrnec uzavřeme a dusíme na nižší výkonnostní stupeň asi 3 hodinky.
-
pak přidáme rajský protlak a přisypeme mraženou zeleninu a vaříme ještě půl hodinky, aby zelenina změkla, ale zůstala tzv. "na skus". Nakonec zahustíme žmolenkou z 50g másla a 1 vrchovaté lžíce hladké mouky a necháme ještě povařit. Dochutíme citronovou šťávou, solí a mletým pepřem.
Samozřejmě, že je možné pokrm připravit i v klasickém hrnci, jen je potřeba hlídat množství tekutiny a míchat!
Makronutrienty
25%
37%
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|---|---|
Energetická hodnota | 681 kJ | 2 163 kJ |
Kalorická hodnota | 163 kcal | 517 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
6,45 g
1,86 g |
20,5 g
5,91 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 0,645 SVJ | 2,05 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
10 g
4,58 g |
31,9 g
14,5 g |
Bílkoviny | 9,84 g | 31,2 g |
Sůl | 0,502 g | 1,6 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 9. Celer a výrobky z něj
- 10. Hořčice a výrobky z ní
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
- 12. Oxid siřičitý a siřičitany (ve vyšších koncentracích)
- 13. Vlčí bob (lupina) a výrobky z něj
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů