Dalamánky kynuté
To si takhle vesele děláte úkoly s marodem a pro samá písmenka zapomenete, že vám kyne chleba. Po dvou letech výstavní placák a večeře málem za dveřmi. Naštěstí bylo ještě trochu času, takže jsem rychle umíchala těsto a za hodinku a půl vytáhnout z trouby tyhle krasavečky. Recept je z webu Pradobroty, ovšem způsob pečení jsem odkoukala u Martina v "Dobře zadělané kuchyni".
- 1h:30m
- 10 porcí
- středně obtížné
- Evropská
- Jíme venku
- Pečení
- Pečivo
- Přílohy
- Rostlinný původ
- Silvestr
- Snídaně
- Svačiny a přesnídávky
- Vegetariánské recepty
Suroviny pro 10 osob
Čeho | Kolik |
---|---|
hladká mouka pšeničná | 350 g |
chlebová mouka žitná | 125 g |
voda vlažná | 325 ml |
ocet kvasný lihový | 13 ml |
kmín drcený | 4 g |
kmín celý | 3 g |
sůl | 10 g |
droždí kostka | 20 g |
Postup přípravy
-
Nejprve si do mísy rozdrobte droždí, smíchejte s cukrem a necháme chvíli stát, dokud se droždí nerozpustí na kašičku nebo si zadělejte klasický kvásek, jak jste zvyklí
-
Pokud chcete plnější chlebovou chuť, použijte i pšeničnou mouku chlebovou
-
Ke drožďové kašičce přidejte ostatní ingredience a vypracujte hladké těsto, které může i lehce lepit, ale ne moc
-
Hotové těsto nechte aspoň 40 min. kynout
-
Po vykynutí si rozdělte na 10 dílků, já dělím pomocí váhy, jeden kousek mám kolem 85 g, chcete-li větší, není problém
-
Jednotlivé dílky v ruce poválejte do libovolného tvaru a naskládejte na pečící papír na plech, ten strčte do velké igelitové tašky a nechte ještě kynout
-
Až schováte dalamánky pod igelit, dejte na dno trouby na mřížku prázdný plech na zapaření trouby
-
Troubu nastavte na horní a spodní ohřev na 250°C a nechte nahřát - komu se nechce péct na dvakrát, může s nastavit horkovzduch na maximum a péct oba plechy zároveň
-
K ruce poblíž trouby si připravte hrnek se horkou vodou
-
Dalamánky před pečením nařízněte uprostřed ostrým nožem, pokropte kropičkou a libovolně posypte solí a kmínem
-
Do vyhřáté trouby do spodní třetiny dejte první plech a na plech u dna chrstněte polovinu vody z hrnku
-
Troubu rychle zavřete, aby vám uniklo co nejméně páry
-
První várku budete péct cca 15-18 minut, záleží na výkonu trouby, ale nechte opravdu propéct, věřte, že ta chuť za to stojí
-
Horké dalamánky ihned pomocí rukavice přendejte z plechu na chladnoucí mřížku
-
Druhou várku dejte péct stejně - tj. opět se zapařením trouby, jen čas se vám možná maličko zkrátí, jak je trouba vyhřátá
Makronutrienty
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 9. Celer a výrobky z něj
- 10. Hořčice a výrobky z ní
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
- 12. Oxid siřičitý a siřičitany (ve vyšších koncentracích)
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů