Cuketový perník - LC
Vynikajíci lowcarb dezert, voní skořicí a babiččiným perníkem... Inspirace receptem Lady Michové, děkujeme :), s malými obměnami upekl tento Jozef Kabát :)
- 1h
- 12 porcí
- středně obtížné
- Historické
- Jedlé dárky
- Lchf, low carb
- Mixér
- Moučníky a dezerty
- Pečení
- Primal
- Recepty po babičce
- Snídaně
- Vegetariánské recepty
Suroviny pro 12 osob
Čeho | Kolik |
---|---|
cuketa | 600 g |
mandlová mouka | 150 g |
mouka kokosová | 40 g |
mouka z vlašských ořechů | 110 g |
ořechy vlašské | 100 g |
kokosový olej | 60 g |
erythritol, sukrin | 70 g |
vejce slepičí velké, l | 6 kusů |
kypřící prášek do pečiva bez fosfátů | 15 g |
guarová guma | 1 lžička |
skořice mletá | 3 lžičky |
kořenicí směs perníkové koření | 20 g |
sůl | 2 lžičky |
čokoláda hořká, 70 - 85% | 150 g |
erythritol, sukrin | 4 lžičky |
máslo čerstvé | 40 g |
smetana ke šlehání, šlehačka | 150 ml |
kokos sušený, strouhaný | 4 lžíce |
Postup přípravy
-
Nejprve jsem nastrouhal nahrubo cuketu, lehce osolil, nechal 15 minut vyplakat a vymačkal šťávu. Rozehřál kokosový olej a nechal chladnout. Vyšlehal jsem vejce s erythritolem do pěny (musí se šlehat několik minut), přidal olej a cuketu. Ořechy jsem v sekáčku nasekal a smíchal s ostatními suchými potravinami, přidal k vaječné směsi a dostatečně prošlehal, vyhnětl.
-
Vzniklo mazlavé těsto, které jsem přendal do dortové formy a uhladil. Formu jsem měl 26 cm, na dno jsem dal pečící papír a stěny vymazal máslem. Pekl jsem na 180 °C 40 minut. Nechal jsem korpus vychladit, nožem oddělil stěny od formy a vyklopil, sloupl papír a zase vrátil celý do formy.
-
V kastrůlku jsem rozehřál smetanu, máslo a erythritol a už bez dalšího zahřívání nasypal čokoládu. Ta se za stálého míchání rozhřála a zhoustla. Polil jsem čokoládou korpus, rozetřel, posypal kokosem a nechal přes noc chladit.
Makronutrienty
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 9. Celer a výrobky z něj
- 10. Hořčice a výrobky z ní
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů