Recept na čokoládový koláč pochází z přelomu 19 a 20 století.
Byly nutné drobné úpravy, ale nakonec ho v práci moc chválili.
Koláček je hutný (něco na způsob Sachru), nízký, ale sytý, takže i malý kousek stačí a chuťově je úžasný :) Recept byl starý a výledek nejistý - trochu jsem se bála to vyzkoušet, ale z výsledku jsem nadšená :)
- 35m
- 10 porcí
- středně obtížné
Potřebné suroviny
70 g |
70 g |
80 g |
80 g |
150 g |
150 g |
2 kusy |
2 kusy |
70 g |
70 g |
1 lžička |
1 lžička |
100 ml |
100 ml |
Postup přípravy
-
Původní recept: Upraž několik minut v malém rendlíku na plotně 15 dkg strouhané čokolády, 8 dkg prosetého cukru a 7 dkg strouhaných lískových oříšků, přidej 2 celá vejce a 7 dkg mouky a naplň do dortové formy a nech v mírné troubě zvolna péci. Okrášli politím čokoládou.
-
Upražte pár minut v malém rendlíku nasekané lískové oříšky, rozsekejte je v robotu. Přidejte moučkový cukr a nasekanou čokoládu a promíchejte, až se čokoláda s cukrem rozpustí. Směs nechte lehce vychladit a přidejte vejce, hladkou mouku, sodu a mléko a nalijte do menší dortové formy. Pečte v troubě na 160 °C po dobu cca 20ti minut. Koláč můžete ozdobit politím čokoládou a nasekanými lískovými oříšky.
Makronutrienty
61%
12%
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|---|---|
Energetická hodnota | 1 498 kJ | 868 kJ |
Kalorická hodnota | 358 kcal | 207 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
41,5 g
27 g |
24 g
15,7 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 4,15 SVJ | 2,4 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
18,4 g
8,07 g |
10,7 g
4,67 g |
Bílkoviny | 7,8 g | 4,52 g |
Sůl | 0,511 g | 0,296 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů