Čokoládovokokosový dort - LC
Převažující chuť kokosu v kontrastu s čokoládovým korpusem - low carb dezert, který si zamilujete! Více mých receptů najdete zde ???? Https://facebook.com/sladcenesladce/
- 2h
- 10 porcí
- středně obtížné
Suroviny pro 10 osob
Čeho | Kolik |
---|---|
čokoláda hořká, 70 - 85% | 70 g |
vajíčka | 4 kusy |
xylitol | 30 g |
mandle mleté | 100 g |
guarová guma | 0,5 lžičky |
kypřící prášek do pečiva bez fosfátů | 1 lžička |
mascarpone | 500 g |
smetana ke šlehání, šlehačka | 500 ml |
kokos sušený, strouhaný | 60 g |
rum (originál tuzemský) | 5 lžic |
xylitol | 1 lžíce |
aroma do potravin, kokos | 0,5 lžičky |
čokoláda hořká, 70 - 85% | 10 g |
kokos sušený, chipsy | 2 g |
kokos sušený, strouhaný | 1 lžíce |
Postup přípravy
-
Nejdříve si připravíme základ krému: do 150 ml smetany vsypeme kokos , sladidlo a rum, případně kokosové aroma. Dáme do ledničky.
-
Postup korpus: Troubu předehřejeme na 180° C. Dortovou formu o průměru 24 cm vyložíme papírem na pečení. Čokoládu spolu s máslem rozehřejeme. Dvě třetiny sladidla vyšleháme společně s žloutky a rumem do husté pěny. Mletý kokos smícháme s prdopeč a guarovou gumou. Zbytek sladidla vyšleháme s bílky na tuhý sníh. Do žloutkové pěny přilejeme vlažnou čokoládu s máslem a promícháme. Pak přidáme i suchou směs a promícháme. Nakonec postupně opatrně převalováním zapracujeme sníh z bílků. Ihned nalejeme do formy a dáme péct na cca 30min. Zkoušíme špejlí, zda už je upečený.
-
Upečený korpus odkrojíme od boků formy, překlopíme a stáhneme papír na pečení.
-
Na krém si vyšleháme zbytek smetany do tuha. Prošleháme mascarpone, přidáme do něj připravenou směs smetany a kokosu a opět prošleháme. Nakonec vmícháme šlehačku.
-
Korpus rozřízneme na tři tenké plátky. První zavřeme do ráfku vyloženého fólií (nemusí být). Návršíme na něj třetinu krému a uhladíme, položíme další plat a opět třetinu krému a stejně postupujeme i s posledním platem a zbytkem krému. Dáme chladit.
-
Po vychlazení odendáme z dortu ráfek a fólii. Pokud jsme ji neměli, musíme odřiznout od boků horkým nožem. Dozdobime rozehřátou čokoládou, obarveným kokosem a kokosovými lupínky. Dobrou chuť!
Makronutrienty
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
- 12. Oxid siřičitý a siřičitany (ve vyšších koncentracích)
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů