Tento low carb dort je sice hodně pracný, ale pokud jde o dárek k narozeninám, určitě se to úsilí vyplatí. Oslavenkyni udělal velikou radost. :)
- 3h
- 12 porcí
- náročné
Potřebné suroviny
Korpus 24 cm | |
---|---|
6 kusů |
6 kusů |
140 g |
140 g |
70 g |
70 g |
jemně mletá 2 lžičky |
2 lžičky |
kypřící prášek do pečiva bez fosfátů 2 lžičky |
2 lžičky |
1 špetka |
1 špetka |
60 g |
60 g |
100 g |
100 g |
1 lžíce |
1 lžíce |
80 g |
80 g |
Kávový krém | |
100 ml + 250 ml 33% smetany ke šlehání 350 ml |
350 ml |
250 g |
250 g |
250 g |
250 g |
5 lžiček |
5 lžiček |
jemně mletá 2 lžičky |
2 lžičky |
50 g |
50 g |
Smetanový krém | |
mascarpone, vysokotučný smetanový krém 250 g |
250 g |
250 g |
250 g |
2 lžičky |
2 lžičky |
250 g |
250 g |
Čokoládová poleva | |
40 g |
40 g |
70 g |
70 g |
4 lžičky |
4 lžičky |
Bílá srdíčka | |
30 g |
30 g |
moučkový 30 g |
30 g |
plnotučné 15 g |
15 g |
0,5 špetky |
0,5 špetky |
1 ml |
1 ml |
Mléčná srdíčka | |
30 g |
30 g |
moučkový 20 g |
20 g |
plnotučné 10 g |
10 g |
0,5 špetky |
0,5 špetky |
5 g |
5 g |
Hořká srdíčka | |
30 g |
30 g |
0,5 špetky |
0,5 špetky |
moučkový (můžete vynechat, já jsem raději trochu dala) 10 g |
10 g |
15 g |
15 g |
Postup přípravy
-
Několik hodin předem (můžete i předešlý večer) jsem vyrobila čokoládová srdíčka. V ohnivzdorné skleněné misce ve vodní lázni jsem za stálého míchání rozpustila kousky kakaového másla. Po úplném rozpuštění jsem přidala kakaový prášek s erythritolem a se solí.
I když je čokoláda sladkost, její výroba se neobejde bez soli, která zvýrazní chuť kakaa a podpoří jeho hloubku.
Směs jsem nějakou dobu důkladně míchala, aby se vše spojilo. Pak jsem nechala čokoládu trošku vychladnout a nalila ji do silikonové formy na srdíčka. Po vychladnutí jsem ji dala ztuhnout do lednice.
-
Při přípravě mléčné čokolády se navíc přidává ještě sušené mléko a při bílé se samozřejmě vynechá kakaový prášek.
Vyráběla jsem jen malé množství srdíček a navíc jsem dělala domácí čokoládu poprvé, tak proto to malé množství ingrediencí. Na fotce vidíte, že kromě srdíček mi ještě zbylo, abych udělala kočičí jazýčky.
-
Stejně tak jsem si předem připravila čokoládovou smetanu potřebnou do kávového krému. V kastrolku jsem rozehřála 100 ml smetany s nalámanou čokoládou a po odstavení z ohně jsem míchala, až vznikla hladká hmota. Po vychladnutí jsem dala do lednice.
-
Namlela jsem ořechy a připravila si všechny ingredience na korpus. Pak jsem na dno dortové formy (mám o průměru 24 cm) dala pečící papír a obruč zevnitř vymazala máslem. Zapnula jsem si troubu.
V kastrolku jsem za rozehřála máslo s nalámanou čokoládou a pak jsem odstavila z ohně a míchala, dokud nevznikla hladká jednotná směs.
-
Celá vejce jsem spolu s erythritolem a solí vyšlehala do pěny. Postupně jsem zašlehala rozpuštěnou čokoládu s máslem a smíchané suché ingredience - ořechové mouky s práškem do pečiva a kávou.
Těsto jsem nalila do formy a vložila do předehřáté trouby. Pekla jsem na 180 stupňů 30 minut. Upečený korpus jsem nechala ve formě vychladnout a mezitím jsem si připravila krémy.
-
Nejprve smetanový. To jsem pouze v míse promíchala mascarpone s tvarohem a erythritolem a pak přimíchala šlehačku.
Kávový krém - k již dříve připravené čokoládové smetaně jsem přilila ještě 250 ml smetany a společně jsem ušlehala. V jiné míse jsem prošlehala mascarpone s tvarohem, erythritolem a kávou a pak přimíchala čokoládovou šlehačku.
-
Formu s vychladlým korpusem jsem rozevřela, odstranila pečící papír a korpus převrátila na podložku. Rozřízla jsem, aby mi vznikly tři pláty. Na spodní plát jsem rovnoměrně navrstvila polovinu smetanového krému, na něj položila prostřední plát, pak zbytek smetanového krému a přiklopila horním plátem.
Abyste měli vše pěkně stejnoměrné, můžete si pomoct tak, že spodní plát uzavřete do obruče a pak vrstvíte. Když položíte poslední plát, krém oříznete od obruče zevnitř ostrým nožem a obruč odstraníte.
-
Teď přijde na řadu obmazat dort kakaovým krémem. Jak shora, tak po obvodu. Když jsem měla hotovo, dala jsem dort na nějakou dobu do lednice.
Připravila jsem si čokoládovou polevu. V kastrolku jsem zahřála smetanu s nalámanou čokoládou a erythritolem a nechala rozpustit. Pak jsem odstavila z ohně a vymíchala jsem krásně hladkou směs. Polevu jsem nechala trochu vychladnout a potom jsem jí ozdobila po obvodu dort. Můžete použít cukrářský sáček, ale mně osobně se více osvědčila lžíce.
Dort jsem nechala v ledničce zaležet přes noc. Na druhý den jsem už jen přidala čokoládová srdíčka.
Makronutrienty
18%
16%
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|---|---|
Energetická hodnota | 1 387 kJ | 3 242 kJ |
Kalorická hodnota | 332 kcal | 775 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
8,41 g
3,67 g |
19,7 g
8,57 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 0,841 SVJ | 1,97 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
31,4 g
17 g |
73,5 g
39,7 g |
Bílkoviny | 7,34 g | 17,2 g |
Sůl | 0,275 g | 0,642 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 5. Jádra podzemnice olejné (arašídy) a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů