Čokoládové tartaletky jsme pekli pro naše nejmenší a nejmilovanější a měli tak velký úspěch, že příšte je budeme dělat rovnou z dvojité dávky :-)
- 1h:30m
- 8 kusů
- středně obtížné
Potřebné suroviny
těsto | |
---|---|
10 g |
10 g |
2 lžíce |
2 lžíce |
přírodní sladidlo (xylitol, erythritol, stévie) 5 g |
5 g |
2 kusy |
2 kusy |
kakaový prášek, holandské kakao 1 lžíce |
1 lžíce |
20 g |
20 g |
130 g |
130 g |
2 lžíce |
2 lžíce |
Krém | |
1 kus |
1 kus |
3 lžíce |
3 lžíce |
5 lístků |
5 lístků |
přírodní sladidlo (xylitol, erythritol, stévie) 20 g |
20 g |
250 g |
250 g |
150 g |
150 g |
rozvar z ovoce | |
75 g |
75 g |
75 g |
75 g |
1 dl |
1 dl |
přírodní sladidlo (xylitol, erythritol, stévie) 50 g |
50 g |
1 špetka |
1 špetka |
Postup přípravy
-
Nejprve si připravíme těsto na korpusy.
Rozehřejeme v mikrovlnné troubě dvě kostičky čokolády 85% se dvěmi lžícemi másla. Přidáme 2 žloutky, 1PL sladidla, 130g mletých ořechů. My použili ořechy vlašské . Promícháme a přidáme 1PL kakaa a 2PL kokosové mouky. Nakonec vmícháme 2PL zakysané smetany.
Těsto rozdělíme a natlačíme do formiček na tartaletky. Dno propícháme několikrát vidličkou , aby se nenafukovalo. Dáme péct do trouby na 180°C cca 10 - 15 min. Po upečení necháme vychladnout a vyklopíme z formiček.
Krém si připravíme rozmixováním 1ks avokáda, sladidla, pár lístků čerstvé máty a citronové šťávy. Mixujeme dokud nevznikne hladký krém. Ten pak v míse smícháme s 250g mascarpone a 150g čerstvého sýru. Dáme vychladit do lednice.
Pod krém si ještě připravíme rozvar z ovoce. V kastrůlku zahřejeme cca150 g ovoce ( jahody, maliny ), osladíme sladidlem přidáme 1dcl rumu a pro výraznější chuť můžeme přidat trošku chilli. Vaříme dokud se rum neodpaří a vznikne hustá skoro marmeláda.
Po vychladnutí naplňíme košíčky rozvarem z ovoce a navrch nastříkáme krém z mascarpone. Na ozdobu použijeme maliny a třeba borůvky.
Tak ať vám chutnají:-)
Makronutrienty
31%
13%
Čeho | na 100 g | na 1 kus |
---|---|---|
Energetická hodnota | 1 231 kJ | 1 617 kJ |
Kalorická hodnota | 294 kcal | 387 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
13,7 g
2,13 g |
18 g
2,8 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 1,37 SVJ | 1,8 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
24,8 g
10,4 g |
32,6 g
13,7 g |
Bílkoviny | 5,71 g | 7,5 g |
Sůl | 0,171 g | 0,225 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 5. Jádra podzemnice olejné (arašídy) a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 9. Celer a výrobky z něj
- 10. Hořčice a výrobky z ní
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
- 12. Oxid siřičitý a siřičitany (ve vyšších koncentracích)
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů