Cheesecake z ořechů kešu a květáku

Marie Hloušková, RUTINA.cz

Cheeskake nemusí být vždy vyroben z tvarohu, nebo jiných mléčných výrobků. Chuť květáku byste v tomto zákusku jen těžko hledali. Koláč je třeba péct velmi pomalu. Osobně ho díky jeho delší přípravě pravidelně nedělám, ale na návštěvu u kamarádky se mi hodil – překvapila jsem a nikdo netušil, z čeho koláč je

Cheesecake z ořechů kešu a květáku

Suroviny pro 8 osob

Čeho Kolik
kokos sušený, strouhaný 150 g
ořechy lískové mleté 100 g
mouka kokosová 35 g
kokosový olej 60 ml
med včelí 3 lžíce
sůl himálajská jemná 1 lžička
zázvor sušený mletý 0,5 lžičky
skořice mletá 0,5 lžičky
ořechy kešu 150 g
kokosové mléko 120 ml
květák 250 g
med včelí 120 ml
kokosový olej 90 ml
sůl himálajská jemná 0,5 lžičky
skořice mletá 0,5 lžičky
ocet vinný bílý 0,5 lžičky
vanilkový extrakt 1 lžička
vajíčka 3 kusy
citrón 0,5 kusu
škrob kuzu, kudzu 2 lžíce
maliny 1 hrst
borůvky 1 hrst

Postup přípravy

  1. V domácím robotu jsem důkladně rozmixovala všechny ingredience na korpus: nejprve jsem smíchala kokos a ořechy, pak jsem přidala zbytek ingrediencí. Na dno formy jsem dala pečící papír (větší než dno, přesahuje okraje) a pak jsem nasadila a uzamkla snímatelný bok. Pak jsem těsto na korpus vysypala do formy a mačkala, aby bylo všude stejně tenké a na bocích převyšovalo dno o 2cm.

  2. Následně jsem si připravila náplň: Přes noc ve vodě namočené kešu ořechy jsem slila a propláchla pod studenou vodou. Dala jsem je do robota na několik minut mixovat (cca5 minut), aby vznikla kaše. Pak jsem do těsta přihodila na páře povařené (5 minut) růžičky květáku a mixovala ještě dalších 5 minut. Do těsta jsem přidala veškeré zbylé suroviny na náplň a ještě chvíli mixovala – vznikne tekuté jemné těsto.

  3. Těsto naliji na korpus. Celou formu jsem vložila do pekáče, do kterého jsem (do ¼ výšky formy na koláč) nalila vodu, aby forma na koláč byla ve vodní lázni.

    Těsto naliji na korpus. Celou formu jsem vložila do pekáče, do kterého jsem (do ¼ výšky formy na koláč) nalila vodu, aby forma na koláč byla ve vodní lázni.

  4. Pekáč jsem přiklopila a dala péct do předem vyhřáté trouby na 150°C 15 minut. Pak jsem ubrala teplotu na 120°C a pekla další hodinu. Po hodině jsem sundala pokličku z pekáče a pekla nepřiklopené další jednu hodinu. Troubu jsem vypnula, koláč v ní ještě nechala chladnout hodinu, pak teprve jsem téměř vychladlou formu vyndala ven. Voda byla z pekáče odpařená a koláč bez jediné praskliny :).

Sundala jsem snímatelný prstencový bok a navrch jsem koláč posypala čerstvým bobulovitým ovocem.

    Pekáč jsem přiklopila a dala péct do předem vyhřáté trouby na 150°C 15 minut. Pak jsem ubrala teplotu na 120°C a pekla další hodinu. Po hodině jsem sundala pokličku z pekáče a pekla nepřiklopené další jednu hodinu. Troubu jsem vypnula, koláč v ní ještě nechala chladnout hodinu, pak teprve jsem téměř vychladlou formu vyndala ven. Voda byla z pekáče odpařená a koláč bez jediné praskliny :). Sundala jsem snímatelný prstencový bok a navrch jsem koláč posypala čerstvým bobulovitým ovocem.

Makronutrienty

Čeho na 100 g na 1 porci

Alergeny

Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů