Cheesecake z ořechů kešu a květáku
Cheeskake nemusí být vždy vyroben z tvarohu, nebo jiných mléčných výrobků. Chuť květáku byste v tomto zákusku jen těžko hledali. Koláč je třeba péct velmi pomalu. Osobně ho díky jeho delší přípravě pravidelně nedělám, ale na návštěvu u kamarádky se mi hodil – překvapila jsem a nikdo netušil, z čeho koláč je
- 2h
- 8 porcí
- středně obtížné
Suroviny pro 8 osob
Čeho | Kolik |
---|---|
kokos sušený, strouhaný | 150 g |
ořechy lískové mleté | 100 g |
mouka kokosová | 35 g |
kokosový olej | 60 ml |
med včelí | 3 lžíce |
sůl himálajská jemná | 1 lžička |
zázvor sušený mletý | 0,5 lžičky |
skořice mletá | 0,5 lžičky |
ořechy kešu | 150 g |
kokosové mléko | 120 ml |
květák | 250 g |
med včelí | 120 ml |
kokosový olej | 90 ml |
sůl himálajská jemná | 0,5 lžičky |
skořice mletá | 0,5 lžičky |
ocet vinný bílý | 0,5 lžičky |
vanilkový extrakt | 1 lžička |
vajíčka | 3 kusy |
citrón | 0,5 kusu |
škrob kuzu, kudzu | 2 lžíce |
maliny | 1 hrst |
borůvky | 1 hrst |
Postup přípravy
-
V domácím robotu jsem důkladně rozmixovala všechny ingredience na korpus: nejprve jsem smíchala kokos a ořechy, pak jsem přidala zbytek ingrediencí. Na dno formy jsem dala pečící papír (větší než dno, přesahuje okraje) a pak jsem nasadila a uzamkla snímatelný bok. Pak jsem těsto na korpus vysypala do formy a mačkala, aby bylo všude stejně tenké a na bocích převyšovalo dno o 2cm.
-
Následně jsem si připravila náplň: Přes noc ve vodě namočené kešu ořechy jsem slila a propláchla pod studenou vodou. Dala jsem je do robota na několik minut mixovat (cca5 minut), aby vznikla kaše. Pak jsem do těsta přihodila na páře povařené (5 minut) růžičky květáku a mixovala ještě dalších 5 minut. Do těsta jsem přidala veškeré zbylé suroviny na náplň a ještě chvíli mixovala – vznikne tekuté jemné těsto.
-
Těsto naliji na korpus. Celou formu jsem vložila do pekáče, do kterého jsem (do ¼ výšky formy na koláč) nalila vodu, aby forma na koláč byla ve vodní lázni.
-
Pekáč jsem přiklopila a dala péct do předem vyhřáté trouby na 150°C 15 minut. Pak jsem ubrala teplotu na 120°C a pekla další hodinu. Po hodině jsem sundala pokličku z pekáče a pekla nepřiklopené další jednu hodinu. Troubu jsem vypnula, koláč v ní ještě nechala chladnout hodinu, pak teprve jsem téměř vychladlou formu vyndala ven. Voda byla z pekáče odpařená a koláč bez jediné praskliny :). Sundala jsem snímatelný prstencový bok a navrch jsem koláč posypala čerstvým bobulovitým ovocem.
Makronutrienty
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 5. Jádra podzemnice olejné (arašídy) a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 9. Celer a výrobky z něj
- 10. Hořčice a výrobky z ní
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
- 12. Oxid siřičitý a siřičitany (ve vyšších koncentracích)
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů