Skvělý nízkosacharidový (lowcarb dort), dezert chutnal všem...forma 20 cm.
#veseleavokado
- 2h
- 12 porcí
- náročné
Potřebné suroviny
Korpus | |
---|---|
90 g |
90 g |
200 g |
200 g |
1 lžíce |
1 lžíce |
1 lžička |
1 lžička |
Krém | |
mascarpone, vysokotučný smetanový krém 500 g |
500 g |
70 g |
70 g |
200 g |
200 g |
2 lžíce |
2 lžíce |
1 lžička |
1 lžička |
8 kusů |
8 kusů |
Karamel | |
90 g |
90 g |
40% nejlépe 100 ml |
100 ml |
1 lžíce |
1 lžíce |
1 špetka |
1 špetka |
Na ozdobu | |
1 snítka |
1 snítka |
1 hrst |
1 hrst |
1 hrnek |
1 hrnek |
1 hrst |
1 hrst |
Postup přípravy
-
Formu si vyložíme pečícím papírem a na strany přiložíme folii na okraje dortů – lépe se nám potom dort vyjme.
Plátky želatiny dáme nabobtnat do studené vody.
Z uvedených surovin na korpus vypracujeme těsto, natlačíme do připravené formy a dáme na chvíli do lednice.
-
Želatinu vyždímáme a nahřejeme v mikrovlnce nebo dáme do menší kovové misky, kterou z části ponoříme do horké vařící vody. Želatina nesmí projít varem, potom ztrácí želírovací schopnost.
-
Smícháme všechny ingredience na krém a nakonec vmícháme i připravenou želatinu. Takto připravený krém vylijeme na korpus a dáme chladit do lednice alespoň na hodinu (když spěcháte, použijte mrazák).
-
Po zatuhnutí dortu si připravíme karamel. Máslo, sladidlo a aroma zahříváme v hrnci, až získá oříškovou barvu. Přidáme smetanu a redukujeme do požadované konzistence 5-10 min. Karamel necháme malinko vystydnout, aby nám nerozpustil krém.
-
Karamel opatrně vylijeme na dort, sem tam necháme stéct i po stranách a dáme nejlépe do mrazáku vytuhnout. Nakonec dort ozdobíme dle fantazie – ovocem, oříšky nebo čokoládou. Já pro zpestření přidala tymián, kdo nechce klasický, tak se nechá sehnat i citrónový a ten je jemnější.
-
TIP:
???? Do krému můžete přidat tvaroh, jen musí mít také pokojovou teplotu.
????Formu si připravuji tak, že dám papír na spodní část formy a strany přicvaknu přes papír. Zbytek odstřihnout.
????Krém musí být tekutý, případně ho nahřejte.
Na obrázku může být: jídlo
Makronutrienty
20%
10%
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|---|---|
Energetická hodnota | 1 462 kJ | 1 986 kJ |
Kalorická hodnota | 349 kcal | 475 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
9,71 g
2,02 g |
13,2 g
2,75 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 0,971 SVJ | 1,32 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
34 g
17,1 g |
46,2 g
23,3 g |
Bílkoviny | 4,95 g | 6,73 g |
Sůl | 0,102 g | 0,138 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
- 12. Oxid siřičitý a siřičitany (ve vyšších koncentracích)
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů