BRAZILSKÁ SÝROVÁ SLAST - PÃO DE QUEIJ
Brazilské pão de queijo jsou bochánky z tapiokové mouky. Tradičně se dělají s brazilským polotvrdým sýrem Minas, ten ale neshánějte, parmazán nebo grana padano poslouží naprosto dostatečně. A vlastně jakýkoliv jiný sýr taky. Takže není důvod si tenhle skvost odepřít. Když je navíc tak jednoduchý! Výsledná konzistence vás překvapí, nejlepší jsou ještě horké rovnou z trouby, kdy je vnitřek báječně táhlý a akorát gumový, jako byste jedli samotný roztavený sýr, studené ale taky nejsou vůbec k zahození.
- 1h
- 25 porcí
- středně obtížné
Suroviny pro 25 osob
Čeho | Kolik |
---|---|
tapioková mouka | 2 hrnky |
mléko polotučné 1,5% tuku | 0,5 hrnku |
voda | 0,5 hrnku |
olej řepkový | 60 ml |
sůl | 1,5 lžiček |
vajíčka | 2 kusy |
sýr parmazánového typu | 80 g |
Postup přípravy
-
V malém rendlíku smíchejte mléko, vodu, olej a sůl a přiveďte k varu. Touto směsí zalijte tapiokovou mouku a míchejte, dokud nebude všechna mouka zapracovaná. Vznikne vám pasta podezřele připomínající lepidlo na tapety. Nechte vychladnout alespoň na teplotu těla. Zapněte troubu na 190°C.
-
V jiné misce smíchejte nastrouhaný parmazán a vejce. Prošlehejte.
-
Přidejte sýrovo-vaječnou směs k tapiokové hmotě a hnětacími háky na ručním šlehači nebo pádlem u robota vymíchejte v těsto.
-
Lžičkou dělejte bochánky o velikosti menšího vajíčka na (klidně nevymazaný a nevyložený) plech a pečte 30-40 minut do zlatova. Update - pekla jsem na nevymazaném a nevyloženém TEFLONOVÉM plechu, z obyčejného byste potřebovali ještě kladívko a dláto, radši tedy bochánky pečte na pečícím papíru.
Makronutrienty
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů