BRAMBOROVÉ KOULE PLNĚNÉ MLETÝM UZENÝM MASEM
Tohle prostě miluju.
- 45m
- 16 porcí
- středně obtížné
Suroviny pro 16 osob
Čeho | Kolik |
---|---|
brambory vařené ve slupce | 500 g |
hrubá mouka pšeničná | 250 g |
jemná krupice, dětská krupička | 100 g |
vajíčka | 1 kus |
sůl | 1 lžička |
maso uzené vepřové | 500 g |
slanina | 150 g |
cibule | 1 kus |
vepřové sádlo | 1 lžička |
Postup přípravy
-
Na jednu várku, tj.asi 16 knedlíků: 500g den předem ve slupce uvařených brambor (oloupat), 250g hrubé mouky, 100g dětské krupičky, 1 vejce, 1 lžička soli a mimo to cca 500g vařeného uzeného masa (semlít na masovém mlýnku, používám matrici č.8), 150g slaniny (semlít), 1 cibule (nadrobno, orestovat na sádle).
-
Brambory nastrouháme na jemném struhadle, přidáme vejce, sůl, mouku a krupičku a zpracujeme hladké nelepivé těsto. V případě potřeby ještě přidáme trochu mouky. Pracujeme rychle, bramborové těsto má tendenci dlouhým stáním řídnout!
-
Vyválíme silného hada, nakrájíme na plátky, každý jednotlivě roztlačíme dlaní na pomoučené pracovní ploše, do středu každé placičky dáme asi lžíci směsi uzeného masa se slaninou a restovanou cibulí a zabalíme jako buchtičku. Důkladně spojíme a pokoulíme v dlaních.
-
Vhazujeme do vroucí osolené vody a ihned odspodu nadzvedneme vařečkou, aby nepřisedly ke dnu. Vaříme cca 20 minut. Hotové vylovíme vařečkou nebo cedníkem a ukládáme do mísy. Mírně prochladlé pomastíme, aby neokorávaly. A samozřejmě nesmí chybět dušené zelí a hromada restované cibulky...
Makronutrienty
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 12. Oxid siřičitý a siřičitany (ve vyšších koncentracích)
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů