Bílá hříbková omáčka
Pochoutka z letošních prvních hříbků...
- 30m
- 5 porcí
- středně obtížné
Suroviny pro 5 osob
Čeho | Kolik |
---|---|
hřiby čerstvé | 1 kg |
cibule | 1 kus |
mléko polotučné 1,5% tuku | 200 ml |
smetana na vaření | 200 ml |
hladká mouka pšeničná | 5 lžic |
bobkový list celý sušený | 4 kusy |
pepř černý celý | 10 kuliček |
nové koření | 5 kuliček |
sůl | 1 lžička |
Postup přípravy
-
Do 2 l vody dáme vařit jemně nakrájenou cibuli. Bobkový list, nové koření a pepř vložíme do plátěného pytlíčku, zavážeme a dáme vařit k cibuli. Zatím, co se cibule a koření vaří, očistíme a nakrájíme na malé kousky hříbky. Přidáme k cibuli a společně vaříme cca 15 minut.
-
Z hrnce vyndáme sáček s kořením. V mléce do hladka rozmícháme mouku a přidáme k houbám. Dobře promícháme, aby se nevytvořily hrudky. Necháme probublávat na mírném ohni asi 10 minut a mícháme, aby se mouka nepřichytila ke dnu.
-
Nakonec přidáme smetanu, dochutíme solí a necháme ještě jednou přejít varem. Stačí už jen 1-2 minuty. Servírujeme s knedlíkem a s vařeným hovězím (nejlepší je pomalu vařené hovězí žebro). Omáčka je ale výborná i bez masa.
Makronutrienty
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 9. Celer a výrobky z něj
- 10. Hořčice a výrobky z ní
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
- 13. Vlčí bob (lupina) a výrobky z něj
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů