Bílá hříbková omáčka

Marcela Šlehofrová - Vaříme bez tuku

Pochoutka z letošních prvních hříbků...

Bílá hříbková omáčka

Suroviny pro 5 osob

Čeho Kolik
hřiby čerstvé 1 kg
cibule 1 kus
mléko polotučné 1,5% tuku 200 ml
smetana na vaření 200 ml
hladká mouka pšeničná 5 lžic
bobkový list celý sušený 4 kusy
pepř černý celý 10 kuliček
nové koření 5 kuliček
sůl 1 lžička

Postup přípravy

  1. Do 2 l vody dáme vařit jemně nakrájenou cibuli. Bobkový list, nové koření a pepř vložíme do plátěného pytlíčku, zavážeme a dáme vařit k cibuli. Zatím, co se cibule a koření vaří, očistíme a nakrájíme na malé kousky hříbky. Přidáme k cibuli a společně vaříme cca 15 minut.

  2. Z hrnce vyndáme sáček s kořením. V mléce do hladka rozmícháme mouku a přidáme k houbám. Dobře promícháme, aby se nevytvořily hrudky. Necháme probublávat na mírném ohni asi 10 minut a mícháme, aby se mouka nepřichytila ke dnu.

  3. Nakonec přidáme smetanu, dochutíme solí a necháme ještě jednou přejít varem. Stačí už jen 1-2 minuty. Servírujeme s knedlíkem a s vařeným hovězím (nejlepší je pomalu vařené hovězí žebro). Omáčka je ale výborná i bez masa.

Makronutrienty

Čeho na 100 g na 1 porci

Alergeny

Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů