Pokud milujete chutě východu, tohle je vynikající recept na dip z pečených lilků BABA GANOUSH (GANUŠ). Je to nejen vynikající dip, můžete ho ale jíst s pečivem nebo zeleninou jako rychlou a zdravou svačinu nebo večeři. Výborný je v kombinaci s balkánským sýrem a olivami.
- 40m
- 4 porce
- jednoduché
Potřebné suroviny
800 g |
800 g |
50 g |
50 g |
2 lžíce |
2 lžíce |
2 stroužky |
2 stroužky |
2 lžíce |
2 lžíce |
1 špetka |
1 špetka |
0,5 lžičky |
0,5 lžičky |
1 hrst |
1 hrst |
1 g |
1 g |
Postup přípravy
-
Troubu rozehřejeme na 220°C. Lilky pečeme v troubě cca 30 minut v celku do měkka - když jsou hotové, dužina hodně změkne a slupka zkrabatí.
Hotové lilky necháme vychladnout nebo zchladíme pod studenou vodou. Rozkrojíme a lžičkou vyškrábeme. Slupku a stopku můžete vyhodit - nepoužívá se. Vydlabanou dužinu hned pokapeme citronovou šťávou - nebude dál hnědnout. Pak ji nasekáme nožem nebo vymixujeme - záleží na vás.
My pastu připravujeme v blenderu. Do mixéru dáme lilkovou hmotu a veškeré další ingredience. Rozmixujeme do hladka. Ochutnáme a případně doladíme dalším česnekem, solí, pepřem, římským kmínem a citronem nebo limetkou. Pokud máte rádi ostřejší, můžete přidat špetku chilli.
Takto připravenou pastu jde snadno zamrazit pro příště:)
Podáváme posypané nasekaným koriandrem. Pokud ho nemáte rádi, lze nahradit listovou petrželkou nebo nasekanou zelenou cibulkou.
Tip: Pokud máte otevřený oheň, je možné lilky připravit také na grilu.
Makronutrienty
38%
16%
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|---|---|
Energetická hodnota | 351 kJ | 818 kJ |
Kalorická hodnota | 84 kcal | 196 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
5,55 g
0,464 g |
12,9 g
1,08 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 0,555 SVJ | 1,29 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
6,56 g
0,952 g |
15,3 g
2,22 g |
Bílkoviny | 2,32 g | 5,41 g |
Sůl | 0,329 g | 0,767 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 9. Celer a výrobky z něj
- 10. Hořčice a výrobky z ní
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
- 12. Oxid siřičitý a siřičitany (ve vyšších koncentracích)
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů