Lehký a přitom velmi sytý je salát z kombinace zeleniny, kuřecího masa a zralého avokáda. Pokud ho potřebujete "nastavit"pro více hostů uvařte si kvalitní bezlepkové těstoviny, já mám docela ráda proteinové černé luštěninové. Se salátem vytvoří nejen barevný skvělý kontrast.
- 10m
- 2 porce
- jednoduché
Potřebné suroviny
Salát | |
---|---|
250 g |
250 g |
1 špetka |
1 špetka |
1 špetka |
1 špetka |
1 lžíce |
1 lžíce |
20 g |
20 g |
1 kus |
1 kus |
2 kusy |
2 kusy |
1 hrst |
1 hrst |
1 kus |
1 kus |
1 lžíce |
1 lžíce |
1 lžička |
1 lžička |
Zálivka | |
2 lžíce |
2 lžíce |
např. Madeta bezlaktozová 2 lžíce |
2 lžíce |
Postup přípravy
-
Maso opečeme do křupava na horkém oleji osolíme, okořeníme, dáme stanou. Očistíme si zeleninu a nakrájíme na drobné kousky. Avokádo zbavíme slupky a pecky a také posekáme na kousky. Promícháme s masem a dochutíme zálivkou, případně citrónovou šťávou a špetkou kůry. Necháme vychladit nebo promícháme s tuvařenými ěstovinami a podáváme vlahé.
-
Na zálivku: 2 pol. lžíce kvalitní majonézy (např. z Lidlu) + 2 lžíce bezlaktózové zakysané smetany Madeta, prošlehat
Na zálivku bez vajec a laktózy: 4 pol. lžíce olivového nebo řepkového oleje prošlehat s 2-3 lžícemi vinného octa, 1 lžící hrubozrnné hořčice a 1-2 lžící agávového či javorového sirupu či medu - prošlehat.
Makronutrienty
15%
32%
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|---|---|
Energetická hodnota | 771 kJ | 2 399 kJ |
Kalorická hodnota | 184 kcal | 573 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
4,4 g
0,826 g |
13,7 g
2,57 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 0,44 SVJ | 1,37 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
15,1 g
1,73 g |
46,9 g
5,38 g |
Bílkoviny | 9,37 g | 29,1 g |
Sůl | 0,29 g | 0,903 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 9. Celer a výrobky z něj
- 10. Hořčice a výrobky z ní
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
- 12. Oxid siřičitý a siřičitany (ve vyšších koncentracích)
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů