Je to sice “jen” polévka, ale k plnohodnotnému zdravému jídlu jí nic nechybí. Obsahuje zeleninu, maso, vývar a tuky, je plná živin, dobře stravitelná i sytivá, prostě perfektní. Končím s neskromným popisem, mrněte níže na recept.
- 3h
- 4 porce
- středně obtížné
Potřebné suroviny
kuřecí polévková směs - krky, hřbety, skelet 750 g |
750 g |
2 kusy |
2 kusy |
1 stonek |
1 stonek |
3 kusy |
3 kusy |
malá žlutá 2 kusy |
2 kusy |
0,5 kusu |
0,5 kusu |
0,5 kusu |
0,5 kusu |
1 cm |
1 cm |
2 hrnky |
2 hrnky |
4 kuličky |
4 kuličky |
4 zrnka |
4 zrnka |
4 kusy |
4 kusy |
1 lžíce |
1 lžíce |
2 kusy |
2 kusy |
bazalka thajská, asijská - listy 1 hrst |
1 hrst |
1 hrst |
1 hrst |
lze vynechat 1 kus |
1 kus |
1 lžička |
1 lžička |
Postup přípravy
-
Do hrnce vložte kuřecí skelet, kuřecí prsa, řapík celeru, jednu oškrábanou mrkev, pepř, nové koření, hřebíčky a sůl a přilijte tolik vody, aby vše bylo ponořené. Obsah hrnce uveďte do varu, zakryjte ho pokličkou a výkon plotýnky stáhněte na minimum. Vařte přibližně 2,5 hodiny.
-
Poté sceďte vývar a dejte stranou kuřecí prsa a 2 hrnky vývaru. Maso z kostry oberte a společně se zbylým vývarem a uvařenou zeleninou ho uchovejte v ledničce nebo mrazáku na jiné jídlo.
-
Z cuket z vnějšku ořezejte asi půl centimetru tlusté plátky a nakrájejte je na kostičky, zbylé měkké cuketové středy rozmixujte se stranou daným vývarem.
-
Poslední dvě oškrábané mrkve nakrájejte na kolečka, květák a brokolici rozdělte na růžičky, velké růžičky ještě rozkrájejte na menší díly.
-
Vývar s rozmixovanými středy cuket uveďte do varu a postupně do něj dle potřebné doby tepelné úpravy přidávejte zeleninu, nejprve mrkev, pak květák, brokolici a nakonec kousky z vnějšků cuket a zázvor.
-
Přilijte kokosové mléko, vložte na kousky pokrájená kuřecí prsa a, jakmile se polévka začne znovu vařit, dochuťte ji citrónovou šťávou, solí, nasekanou thajskou bazalkou a koriandrovou natí.
-
Horkou polévku rozdělte do talířů a posypte ji kousky jarních cibulek a případně i chilli papričkou.
Makronutrienty
17%
36%
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|---|---|
Energetická hodnota | 546 kJ | 4 837 kJ |
Kalorická hodnota | 131 kcal | 1 156 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
3,56 g
1,22 g |
31,5 g
10,8 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 0,356 SVJ | 3,15 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
9,98 g
4,8 g |
88,4 g
42,5 g |
Bílkoviny | 7,58 g | 67,1 g |
Sůl | 0,293 g | 2,6 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 9. Celer a výrobky z něj
- 10. Hořčice a výrobky z ní
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
- 12. Oxid siřičitý a siřičitany (ve vyšších koncentracích)
- 13. Vlčí bob (lupina) a výrobky z něj
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů